DOK Hrvatska godinama nakon što je 1992. vandalski srušen spomenik Nikoli Tesli u Gospiću ne može da nađe novca, volje i vremena da ga izvuče iz skladišta Likovne akademije, obnovi i ponovo postavi, Sabor želi da proglasi 10. jul nacionalnim danom velikog naučnika. Dan nauke, tehnologije i inovacije, koji bi podsetio na Teslu, Srbina kog svojataju i Hrvati, podelio je i saborske poslanike, da bi se sve, kao po običaju, završilo na partizanima, ustašama i četnicima.

- Pitanje Nikole Tesle je i pitanje koje se svakako tiče i Srba u Hrvatskoj. Nije mu spomenik u Gospiću srušen jer je izumeo struju, nego zato što je bio Srbin - komentarisao je Milorad Pupovac, poslanik SNV u Hrvatskom saboru. - Jedan od tri spomenika koja su u svetu podignuta tom velikanu i dalje skuplja prašinu, a mi nemamo odgovor gde će da bude postavljen.

Za jurišnika HDZ Dujomira Marasovića te reči su bile dovoljne da optuži Pupovca da raspiruje mržnju između Hrvata i Srba. Korak dalje otišao je njegov stranački kolega Goran Marić, koji ocenjuje prejednostavnom tezu da je spomenik Tesli srušen samo zato što je Srbin.

Da su bespredmetne rasprave o njegovom poreklu i hrvatsko svojatanje velikog naučnika smatra Vladimir Jelenković, direktor Muzeja „Nikola Tesla“. On, za „Novosti“, objašnjava da je Tesla rođen u Habzburškoj monarhiji, u Vojnoj krajini, koja je bila potpuno zasebna od provincije Hrvatske. Čak i kasnije, 11 godina po njegovom rođenju, kada je stvorena Austrougarska, Lika je pripadala Austriji, a Hrvatska Ugarskom kraljevstvu. Tek kasnije, kada su se granice menjale, njegov rodni Smiljan našao se u granicama Hrvatske.

- Imao je tri državljanstva, habzburbuško na rođenju, kasnije austrougarsko i od 1891. američko - objašnjava Jelenković. - Sva njegova dokumenta pre odlaska u Ameriku izdata su u Austrougarskoj, pa zato mnogi to navode kao državu njegovog rođenja, što nije istina. Iz perioda Habzburške monarhije ima samo krštenicu pisanu na ruskoslovenskom, koja se čuva u našem muzeju.

Najtačnija definicija je, dodaje, da je Tesla rođen u pravoslavnoj porodici u selu Smiljan kod Gospića, u Austrijskoj carevini, a danas Hrvatskoj.


MAČEKOVO PODMETANjE

Kada Teslu žele da vežu za Hrvatsku, mnogi se pozivaju na njegov telegram koji se čuva u muzeju i koji je odgovor na telegram čestitke koji mu je poslao Vlatko Maček, predsednik Hrvatske seljačke stranke. Maček mu je 1936. godine napisao: „Možete se ponositi srpskim rodom i hrvatskom domovinom“. Iz ljubaznosti svojstvene anglosaksoncima Tesla je u odgovoru ponovio podmetnutu frazu: „Hvala vam na cenjenoj čestitki. Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Živeli svi Jugosloveni“ - objašnjava Jelenković.


Zabranjeno je preuzimanje ovog teksta ili njegovih delova bez saglasnosti redakcije "Novosti".