PRINC Andrej Karađorđević, najmlađi sin kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije, rehabilitovan je u ponedeljak odlukom Višeg suda u Beogradu. Zahtev za rehabilitaciju podneo je 23. novembra 2012. njegov sin, princ Vladimir.

- Posle dve godine čekanja, veoma sam srećan što je sud konačno doneo odluku o rehabilitaciji mog oca - kaže za „Novosti“ princ Vladimir. - Nažalost, moja želja da se pre vraćanja očevih zemnih ostataka kraljević Andrej prvo rehabilituje, nije ostvarena. Međutim, ceo svet konačno može da vidi da on, koji je napustio Srbiju kao dečak sa nepunih 16 godina, nije bio ni kriminalac, ni državni neprijatelj.

Ukazom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947. porodici Karađorđević oduzeto je državljanstvo i imovina.

- Državljanstvo je vraćeno Karađorđevićima 2001, kad je savezni parlament usvojio Zakon o ukidanju Ukaza, međutim bilo je neophodno i da se pokrene postupak rehabilitacije za svakog člana porodice Karađorđević ponaosob - objašnjava Vladimirov advokat Gordana Kostić.

Rehabilitacijom je ispunjen i glavni uslov za povraćaj imovine Karađorđevićima.

- Iako je ovo veoma značajan momenat, još je dug put da porodica Karađorđević, dočeka potpunu pravdu - zaključuje princ Vladimir.

Princ Andrej Karađorđević rođen je na Bledu, 28. juna 1929, a umro u Ervajnu, Kalifornija, 7. maja 1990. Diplomirao je matematiku na Kler koledžu, na Kembridžu, i bio broker za osiguranja. Njegovi posmrtni ostaci su iz SAD preneti u Srbiju 15. maja prošle godine i sahranjeni na Oplencu.