UNIFORMU Vojske Srbije ove godine zadužiće 1.800 mladića i devojaka, što je gotovo dvostruko više nego do sada. Ministarstvo odbrane donelo je odluku da zbog velikog interesovanja poveća kvotu dobrovoljaca, a u kasarne će biti upućivani četiri puta godišnje.

Ministarstvo odbrane pravi računicu troškova, a odluka o tačnom broju dobrovoljaca zavisiće od novca u vojnoj kasi. Na ovaj korak vojni vrh odlučio se zbog velikog priliva zainteresovanih, ali i želje da se podmladi rezervni sastav.

- Mladići i devojke od ove godine biće upućivani četiri puta godišnje - u martu, junu, septembru i decembru - objašnjava portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić. - Tako ćemo izaći u susret onima koji zbog ograničenog kapaciteta do sada nisu mogli da služe vojni rok.

Od obustavljanja obaveze služenja vojske kroz garnizone svojom voljom prošlo je više od 3.000 mladića i devojaka. Svi oni su imali tromesečnu vojnu obuku, a veliki deo njih ostao je u Vojsci Srbije u statusu profesionalnog vojnika. Potraga za poslom osnovni je razlog velikog interesovanja za odlazak u kasarne. Odslužen vojni rok pod oružjem uslov je i za rad u policiji, sektoru obezbeđenja, sudskoj straži... Svaki doborovoljac tokom obuke dobija i 10.500 dinara mesečno.

Od proširenja stroja dobrovoljaca očekuje se i da podmladi rezervni sastav, koji trenutno broji čak 1,7 miliona građana Srbije. To je takozvana pasivna rezerva koju čine svi sposobni građani koji su prošli vojnu obuku. Profesionalizacija oružanih snaga biće kompletirana uvođenjem dugo najavljivane aktivne rezerve, koja će pomagati u slučaju masovnijeg odlaska u mirovne misije ili drugim kriznim situacijama.

OD SEPTEMBRA UNIFORME UČENICAMA

Konkursi za prijem učenika i kadeta u vojne škole otvoreni su 15. februara i trajaće do kraja marta. Vojna gimnazija primiće 90 učenika, Vojna akademija 50, a Medicinski fakultet VMA 25 kadeta. Za upis u Vojnu gimnaziju ove godine prvi put mogu da konkurišu i učenice.