KNEGINjA Jelisaveta Karađorđević i knez Aleksandar, naslednici kneza Pavla i kneginje Olge, od juče su i faktički vlasnici vile „Crnogorka“ na Dedinju, koju im je država formalno vratila. Sada čekaju da dobiju ključeve i usele se, a nadaju se i da će vilu dobiti bez dugova koje je za sobom ostavila crnogorska ambasada koja je koristila zdanje.

S obzirom na to da pravobranilaštvo nije pokrenulo upravni spor na drugostepeno rešenje Ministarstva finansija o restituciji, povraćaj ove vile postao je pravosnažan.

- Pravda je konačno zadovoljena i još jednom se pokazalo koliko je u životu važno biti strpljiv - rekla je princeza Jelisaveta za „Novosti“.

Njen advokat Dušanka Subotić Homen dodaje da je ovo dokaz da je naturalna restitucija najbolje rešenje za državu:

- Nadam se da će se dve države dogovoriti o predaji ključeva mirnim putem, ako ne, primeniće se Zakon o izvršenju. Verujem da će biti rešena i međusobna potraživanja.

Naslednici će se obratiti Republičkoj direkciji za imovinu, kao i ministarstvima spoljnih poslova Srbije i Crne Gore. Prema podacima Diposa, od 2006. godine, dug crnogorske ambasade sa kamatama premašio je 2,5 miliona evra!

ZAHTEV IPAK 28. JANUARA

ADVOKATI sva tri ogranka porodice Karađorđević dogovorili su se da definitivno podnesu zahtev za restituciju svoje očevine i dedovine ne na Svetog Savu, kako su prethodno najavili, nego dan kasnije, 28. januara.