BEOGRAD - Festival EXIT donosi dobar publicitet i pozitivne efekte za srpsku ekonomiju i pokazuje da kreativnost, inovativnost i preduzetnički duh mogu mnogo da doprinesu zemlji, poručio je danas Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, čestitajući organizatorima na činjenici da je novosadski festival proglašen najboljom manifestacijom te vrste u 2013. godini.
On je, posle sastanka sa organizatorima EXIT-a i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, rekao da očekuje da će festival u ovoj godini biti u još jačem i većem zamahu, poručivši da će država pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.
Vučić je rekao da očekuje strane turiste i devizni priliv i ocenio da EXIT ima pozitivne efekte po srpsku ekonomiju, primetivši da je neretko dobra vest u stranim medijima.
Vicepremijer je rekao da je sa predstavnicima EXIT-a razgovarao o načinu na koji država može da pomogne, kako bi se privukli turisti ali i evropski zvaničnici.
"Za nas je važno da pokažemo da znanjem, energijom i radom možemo da doprinesemo zemlji i da pokažemo da invetivnošću, inovativnošću i kreativnošću možemo da doprinesemo Srbiji", kazao je Vučić.
Na pitanje da li bi na EXIT-u i ove godine voleo da vidi bend "Franc Ferdinand", budući da je jednom prilikom izjavio da mu je to jedna od omiljenih grupa, Vučić je rekao da bi ponovo voleo da ih vidi, ali da je to na organizatorima, te da ne želi da vrši pritisak.
"Za mene je važno da festival podiže ugled i imidž Srbije i da bude dobro bezbednosno organizovan, a sve ostalo je na onima koji su muzički stručnjaci i koji te stvari poznaju bolje od mene", rekao je Vučić.
Na pitanje da li bi bilo prikladno da u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata na EXIT-u nastupa grupa koja nosi ime "Franca Ferdinanda", Vučić je rekao da se zna na kojoj je strani Srbija bila u tom ratu - pobedničkoj i oslobodilačkoj - ali da ne vidi kakve to veze ima sa izvanrednim bendovima i muzikom, pa je tako i ta grupa dobrodošla.
Vučić je rekao da Srbija pravi organizacioni odbor za obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, da očekuje da će biti podignut veliki spomenik Gavrilu Principu i da će biti mnogo manifestacija.
On je objasnio da prošle godina nije bio na festivalu da se od toga ne bi pravila pompa, a da će ove godine, ukoliko bude imao vremena, posetiti EXIT, i da će to uraditi privatno.
Predsednik udruženja EXIT Dušan Kovačević precizirao je da je EXIT proglašen za najbolji festival u Evropi u konkurenciji 360 festivala iz 34 države, a da je odluka doneta glasovima 620.000 ljudi i žirija.
On je rekao da je taj festival ekonomiji Novog Sada i Srbije doprineo sa više od sto miliona evra, pozvavši se na reči novinara "Ekonomista" Tima Džude, koji je rekao da, kada bi Srbija celokupan budžet utrošila na PR, ne bi uradila onoliko koliko su za nju uradili Novak Đoković i EXIT.
"Naša obaveza je da pomognemo promociji zemlje u svetu, da privučemo turiste", kazao je Kovačević.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je organizatorima na uspešnom festivalu i priznanju, rekavši da će Novi Sad nastaviti da pomaže EXIT-u.
"Prepoznali smo te vrednosti i razbili lažne glasine da će ova politička garnitura na bilo koji način otežati, a mislim da smo i pomogli festivalu i postigli značajan uspeh zajedno sa tim festivalom", rekao je Vučević.