BEOGRAD - Poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju večeras je uručeno priznanje Počasni građanin Zemuna na svečanoj sednici, održanoj povodom Dana Zemuna, kojim se obeležava oslobođenje u Prvom svetskom ratu.

Svečanosti održanoj u Madlenijanumu, prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Ako se iskreno zalažemo za svoju otadžbinu i narod, uspeh neće izostati", rekao je patrijarh Irinej primajući priznanje.

Patrijarh je poželeo da Opština Zemun napreduje, čime će doprineti da "naša lepa otadžbina polako staje na noge u duhovnom i privrednom smislu".

Patrijarh je poručio da je potrebno sačuvati svoje ime, veru, kulturu i da "ostanemo dostojni naših slavnih predaka".

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je priznanje patrijarhu uručeno iz najdublje zahvalnosti za pokazanu pažnju od prve posete Zemunu, pa sve do nedavnog osveštanja krsta za novu crkvu u naselju Nova Galenika.

Na svečanosti je uručena i Povelja o prijateljstvu sa ključem Zemuna predstavnicima "Svebora" jer su, kako je objasnio Matić, nastavili tradiciju Bogojavljenskog plivanja za krstom u Dunavu.

Takođe, uručeno je i više medalja za zasluge građanima i to - za oblast kulture i umetnosti dramskom umetniku Nenadu Jezdiću i pijanistkinji Ljiljani Arsenović, za oblast zdravstva Vladimiru Špici, za oblast prosvete Milošu Pejoviću, za oblast privrede i ugostiteljstva Milovanu Mići Stojanoviću i za oblast sporta Ivanu Soču.

Otvarajući svečanost Matić je naglasio da danas u Srbiji odluke donose hrabri ljudi, koji su nosioci modernizacije i da u tome nastoji da ih prati i Zemun, stvarajući ambijent za ekonomski napredak.