ALEKSANDAR Tijanić, direktor Radio-televizije Srbije, preminuo je u ponedeljak u 64. godini. Tijaniću je oko 17 časova pozlilo ispred zgrade u kojoj je živeo, u Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu.

Na poziv komšija, koje su pritekle u pomoć, stigla je ekipa Hitne pomoći, koja ga je u ulazu pronašla bez svesti. Nije disao, niti je imao puls. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali bez uspeha. U 17.48 konstatovali su smrt i pozvali policijsku ekipu da napravi uviđaj.

Prema prvim lekarskim procenama - izdalo je srce! Najverovatnije je preminuo usled infarkta. Njegovo zdravlje poslednjih godina bilo je veoma narušeno. Imao je ugrađene stentove i baj-pas, bolovao od dijabetesa...

Borac i čovek velike energije, radio je do poslednjeg dana i trudio se da obezbedi bolji položaj javnog servisa, na čijem čelu je bio od 2004. godine. I u ponedeljak je bio na svom radnom mestu. Poslednji put pred kamerama se pojavio 23. oktobra, tokom javne rasprave o nacrtima medijskih zakona.

Njegova novinarska biografija bila je jedna od najbogatijih na ovim prostorima. Karijeru je započeo u NIN-u, u kome je postao poznat. Kao istaknuti novinar „Politikine“ kuće imenovan je za glavnog i odgovornog urednika dvonedeljnika „Intervju“.

Njegove kolumne u mnogobrojnim dnevnim novinama i nedeljnicima ušle su u novinarsku istoriju. Tokom osamdesetih pisao je za zagrebački „Start“ i „Danas“, kao i splitsku „Nedeljnu Dalmaciju“. Isticao se kritičkim pristupom. Objavljivao je kolumne i u ljubljanskoj „Mladini“ i sarajevskom „Oslobođenju“.

Vodio je emisiju „Tri plus tri“ RTV Beograd, kao i „Jutelovu“ emisiju „Umijeće življenja“.

Od 1991. posvetio se uređivanju „Sportskog žurnala“. Šest godina kasnije pokrenuo je list „Građanin“, koji nije bio dugog veka. Osnivač je televizije „Politika“ i njen prvi direktor.

Bio je prvi direktor BK televizije.

Pisao je i za „Dnevni telegraf“ i nedeljnik „Evropljanin“.

U njegovoj biografiji ostaće ubeleženo da je 1996. imenovan za ministra informisanja u vladi Mirka Marjanovića i da je nakon samo pet meseci dao ostavku.

Za prvog čoveka javnog servisa biran je dva puta, 2004. i 2009. godine.

Tijanić je jedna od najznačajnijih ličnosti srpskog novinarstva. Kolumnama je gađao hrabro, pravo u metu, mnoge televizije podigao je „na noge“, znao je kako se prave tiraži, rejtinzi i gledanost. Iz njegove „škole“ izašle su generacije vrsnih novinara.

Tijanić je rođen 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu, Prištini i Beogradu. Oženjen je i otac dvoje dece - ćerke Zaru i sina Stefana.


TELEGRAMI SAUČEŠĆA

Povodom smrti generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, predsednik Republike Tomislav Nikolić izrazio je saučešće porodici i kolegijumu Radio-televizije Srbije.

"Odlaskom Aleksandra Tijanića ostali smo bez autentičnog novinarskog izraza. Oštrina njegovog pera, polemisanje sa neistomišljenicima bez straha i borba za lična uverenja do poslednjeg daha, zaista su za poštovanje. Neka mu je večna slava", navedeno je u telegramu.

Prvi potpredsednik Vlade i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saucešća u svoje, i u ime Srpske napredne stranke.

I predsednik Vlade Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Tijanića.

"U ime Vlade Republike Srbije primite izraze najdubljeg saučešća. Aleksandar Tijanić ostaće zapamćen kao jedan od najboljih srpskih novinara i važan i uticajan svedok srpske i jugoslovenske istorije u poslednje četiri decenije", ističe se u telegramu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović uputio je izraze saučešća u ime Narodne skupštine i svoje lično ime.

"Aleksandar Tijanić je bio je velikan britkog pera , svedok i hroničar jedne epohe. Njegov odlazak je veliki gubitak za srpsko novinarstvo", naveo je Stefanović.


REAGOVANJA NA IZNENADNU SMRT ALEKSANDRA TIJANIĆA