PROCENE bezbednosti Parade ponosa još nisu napravljene, ali ukoliko skup bude organizovan, država će učiniti sve da učesnicima obezbedi mir i sigurnost.

Ovo su u četvrtak o sve aktuelnijoj temi održavanja šetnje LGBT osoba rekli premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Odgovor na pitanje da li će skupa homoseksualaca biti 28. septembra, predsednik Vlade i prvi čovek MUP u četvrtak - nije imao.

- Bezbednosne procene za održavanje Parade ponosa još nisu napravljene - decidiran je Dačić. - Policija mora da funkcioniše kao sistem jer Srbiju očekuju brojni izazovi, između ostalog i najavljeno održavanje Parade ponosa.

Vicepremijer Vučić je, međutim, naglasio da on lično neće učestvovati u „Prajdu“, ali da to ne znači da neće dati sve od sebe da parada bude organizovana u skladu sa Ustavom i zakonima.

- Nema nimalo prostora za sumnju u spremnost države da osigura i dozvoli poštovanje svih prava pripadnicima bilo koje manjinske grupe u Srbiji - kazao je Vučić. - Za samo održavanje „Prajda“ još nisu urađene sve bezbednosne procene, a to je posao ministra unutrašnjih poslova i premijera. Ukoliko procene budu došle i na sto Biroa za nacionalnu bezbednost, ovo telo će doneti svoj sud.

PALMA PONOVO PROTIV LIDER Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma izjavio je u četvrtak da je protiv održavanja Parade ponosa. - I vrapci na grani znaju moj stav o tome - ponovio je Marković. - Protivimo se održavanju bilo koje slične parade, a posebno „Parade srama“. U ovom trenutku to je i stav JS i moj lični. Stav o tome nisam menjao od početka bavljenja politikom. Zvanično saopštenje JS po tom pitanju biće upućeno medijima i javnosti narednih dana.

Vucepremijer je rekao i da je zadovoljan što će, ukoliko „Prajd“ bude održan, u njemu učestvovati pregovarač sa EU Tanja Miščević i ministar Branko Ružić.

- Zadovoljan sam što smo, pre svega zahvaljujući odluci SNS, tako važne i dobre ljude uspeli da uvedemo u Vladu, koji su odmah najavili da će da prisustvuju Paradi - podsetio je Vučić posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom. - Tu govorim o Tanji Miščević, Branku Ružiću. Ali, ja neću da budem licemer i neću da jedno govorim u domaćoj javnosti, a drugo drugima. Neću da učestvujem.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je Srbija napravila veliki iskorak kad je reč o pravima seksualnih manjina.

- Poslednje poruke govore ne samo o srpskoj političkoj eliti i vladajućoj koaliciji, nego o sveukupnom sazrevanju srpskog društva - kazao je Kacin. - Kada je reč o manjinskim pravima i seksualnim manjinama, napravljen je toliki iskorak da danas možemo bez problema i mirno raspravljati o LGBT populaciji i „Prajdu“.