TEMA prvih ovogodišnjih roditeljskih sastanaka širom Srbije, mada školska godina jedva da je počela, bile su - ekskurzije. Većina škola još i ne razmišlja o raspisivanju konkursa za putovanja, pošto im, kažu, nije jasno ni da li, ni kako treba da ih organizuju.

Među direktorima se pronela vest da će se ekskurzije i nastava u prirodi ubuduće organizovati kao klasične javne nabavke i da će škole morati da odrade celokupnu proceduru kao bilo koje preduzeće kad raspisuje tender. To bi značilo da moraju da imaju bar jedno do dvoje stručnjaka za javne nabavke, a to opet usporava konkurs, poskupljuje ionako preskupa putovanja i onemogućava plaćanje na rate.

U Sindikatu obrazovanja, pak, tvrde da je to odličan način da se mitu i korupciji stane na put.

- To će biti jedna od glavnih tema koju ćemo pokrenuti na sastanku sa novim ministrom prosvete, sledeće nedelje - kaže Branislav Pavlović iz ovog sindikata. - Ekskurzije, tenderi za iznajmljivanje sala, davanje lokala u zakup pekarama, sve su to poslovi na kojima se obrće ogroman novac.

Pavlović izvlači i prostu računicu. Kaže, ako neka škola vodi 150 đaka na ekskurziju u inostranstvo, nastavnik koji ih vodi kao naknadu dobija 25 - 30 evra po učeniku, a direktor škole najmanje pet. To znači da škola dobija po 5.000 evra i više, a gde su pokloni i putovanja za menadžment:

- Putovanja nastavnika sa đacima trebalo bi tretirati kao službeni put, i oni bi trebalo da dobijaju dnevnice kao i svi ostali kad putuju. I to iz budžeta, a ne iz džepova roditelja. Dobro je i da tenderi budu na javnom portalu, a ne kao dosad, da se direktor škole dogovori s jednom agencijom, a ostale dve na konkursu da budu samo formalne.

Direktorka jedne od poznatijih škola iz centra Beograda kaže da svi čekaju 15. septembar, za kada je navodno najavljen sastanak Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete na ovu temu:

SVE OSTAJE PO STAROM EKSKURZIJE će se i ove godine ostvarivati u skladu sa Pravilnikom Ministarstva, dok nas neko zvanično ne obavesti suprotno - razrešava dilemu Velimir Tmušić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete. - To znači da će škole organizovati konkurse kao i do sada, a neće raspisivati tendere na javnom portalu. Budžetska inspekcija je nekim školama pravila probleme zato što nisu ispoštovale Zakon o javnim nabavkama. Mislim da smo to rešili.

- Novi Zakon o javnim nabavkama, iz aprila, nije predvideo da se škole izuzmu kao što je to bilo, recimo, pre tri godine. Ekskurzije su tretirane kao „roditeljski dinar“ i o njima je odlučivao savet roditelja. Ako se sada to promeni, moraćemo da objavimo tender na portalu javnih nabavki.

Samim tim, smatra ona, cela procedura biće sporija i komplikovanija, a rokovi za plaćanje kraći - do 45 dana. Verovatno neće biti ni plaćanja u ratama, pa je pitanje ko bi onda uopšte mogao da priušti deci ekskurziju.

- Svi pričaju o mitu koje uzimaju direktori. Volela bih da jednom objave ko to radi, a ne da svi stalno budemo na stubu srama - dodaje ova direktorka.

U Transparentnosti Srbija kažu da je barometar korupcije 2013. pokazao da građani prosvetu i dalje doživljavaju kao jednu od najkorumpiranijih grana. Na skali od 0 do 5, gde je 5 najgora ocena, obrazovanje je dobilo četvorku. Zanimljivo je i da je to najlošija ocena u regionu, pošto su Makedonci svom obrazovanju dali 3,80, Hrvati 3,5, a BiH 3.

Osim toga, od svih koji su imali neki kontakt sa školstvom u prošloj godini, čak 15 odsto njih priznalo je da je dalo mito, što je najviše u poslednjih pet godina. Procenat dosad nije prelazio šest odsto!

- Bez obzira na to kako se organizuju tenderi za ekskurzije, postoji sto načina za korupciju - kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti. - Uslovi konkursa, recimo, mogu da budu diskriminatorski, prilagođeni samo jednom ponuđaču. Za to je jedini lek - javna procedura i dobra kontrola.