DRŽAVA će formirati Antikorupcijski tim u prosveti - tvrdi Mario Spasić, koji kaže i da je prihvatio da bude na njegovom čelu. Iz Vlade Srbije ili Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još nema zvaničnih potvrda o osnivanju tela koje će se uhvatiti ukoštac sa zloupotrebama u prosveti, niti o tome ko će ga voditi. Ideju o Antikorupcijskom timu u prosveti, tvrdi Spasić, izložio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je navodno i pozvao njega da preuzme funkciju i odgovornost.

- Obavestio sam Aleksandra Vučića da prihvatam angažman u ovom timu, a kako sam bio jedini kandidat, smatram da će sve biti u redu - kaže Spasić za „Novosti“.

- Ipak, ostavio bih malu rezervu, jer u Srbiji su stvari sigurne tek kad se stave na papir. Važnije je da taj tim bude formiran, ko god da bude na njegovom čelu. Moje ime nije toliko važno.

Da prosveta, kao i ostali resori, treba da dobije antikorupcijski tim, predviđeno je Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. godine, potvrđuje načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

NACIONALNI SAVET MARIO Spasić bio je član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, što često navodi kao referencu.
U ovom telu rečeno nam je da je bio predstavnik organizacije studenata visokih škola.
Kada ga je ta organizacija smenila, morao je da napusti i Nacionalni savet.

- Svako ko može da pomogne je dobrodošao, ali prvo vlada mora da donese odluku o osnivanju ovog tela, pa tek onda da se govori o imenima - smatra Tmušić.

A proteklih dana Spasić je najavljivao da ovaj tim treba da se uhvati ukoštac sa plagijatima među naučnim radovima, akreditacijom fakulteta, zloupotrebom autonomije univerziteta, kupovinom ispita...

Da li će zaista Mario Spasić biti spas za srpsku prosvetu prosudiće oni koji budu odlučivali o njegovom izboru. Iako nema ni fakultetsku diplomu, on tvrdi da je dovoljno kvalifikovan za borbu protiv korupcije u prosveti. On ima 28 godina, još 2005. upisao je Visoku tehničku mašinsku školu u Trsteniku, ali je nikad nije završio. U ovoj obrazovnoj ustanovi potvrđeno nam je da je Spasić napustio školovanje, tako što je uzeo svoja dokumenta, a onda, kako tvrde, optužio školu da ih je uništila.

On se predstavlja kao generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ iz Trstenika. I sam kaže da ne postoji nikakva veza sa organizacijom „Transparentnost Srbija“, koja je stekla ugled u borbi protiv korupcije i deo je međunarodne nevladine organizacije.