To što su „Novosti“ nedavno najavile - da se vode pregovori sa predstavnicima grada Novog Sada o finansiranju obnove rodne kuće Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova - u ponedeljak je dobilo zvaničanu potvrdu. Uroš Makić, načelnik Bosanskog Grahova, za naš list je izjavio da su sredstva za ovaj poduhvat obezbeđena i da će realizacija ideje, najverovatnije, početi na jesen.

- Prošle sedmice u Bosanskom Grahovu boravio je Mišo Balać, predstavnik gradske uprave Novog Sada, koji me je obavestio da je osiguran novac. Prema zajedničkoj proceni, radovi na vraćanju prvobitnog izgleda Gavrilove rodne kuće koštaće oko 30.000 konvertibilnih maraka. Sa naše strane, opštinska administracija je pripremila svu neophodnu dokumentaciju - kazao je za „Novosti“ Uroš Makić.

On je dodao da će radove izvesti građevinska firma po izboru Novosađana, a oni će početi na jesen.

- Ukoliko nam vremenske prilike ne budu išle na ruku onda ćemo te poslove odgoditi za proleće. U svakom slučaju, Principova rodna kuća dobiće autentični i izvorni izgled pre obeležavanja stogodišnjice od čuvenog atentata - naglasio je naš sagovornik.

Incijativa za obnovu kuće Gavrila Principa, podsetimo, pokrenuta je prilikom boravka u Bosanskom Grahovu Borka Ilića, zamenika gradonačelnika Novog Sada, sa saradnicima, koji je poreklom iz ovih krajeva. Oni su, o čemu su „Novosti“ pisale, ponudili finansijsku injekciju za ovaj građevinski zahvat.

- Mi imamo skroman budžet, pa nemamo sredstava da sami uredimo i vratimo Gavrilovoj kući prvobitni izgled. Novosađanima se zahvaljujemo što su za kratko vreme pronašli novac koji će biti dovoljan za ovaj više simbolični poduhvat, a vredan pažnje uoči velikog jubileja svetski istorijskog događaja - od atentata na austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda - zaključio je Uroš Makić.

Naredne godine padaju dva velika jubileja. Prvi se odnosi na atentat koji je, prema tumačenju istaknutih istoričara, bio povod za Prvi svetski rat i 120 godina od rođenja najslavnije ličnosti iz Bosanskog Grahova. Podsetimo, Princip je rođen 13. jula 1894, ali je u knjigu rođenih upisan 12 dana kasnije.

Gavrilova rodna kuća u Obljaju, neposredno uz istoimenu rečicu, uništena je u poslednjem ratu. U „Oluji“ su hrvatske postrojbe počistile srpsko stanovništvo opštine Bosansko Grahovo, a tada je zapaljen gornji deo Principove kuće od drvene oblovine. Od kuće je ostao samo kameni temelj.

U uništenom gornjem delu kuće, po tvrđenju Gavrilovih rođaka, stradao je najdragoceniji muzejski eksponat: autentični plan atentata na prestolonaslednika Ferdinanda.

Njegova rodne kuća će biti obnovljena ali ne i dokument - plan akcije pripadnika Mlade Bosne sa Principom u glavnoj ulozi, a koja i posle sto godina izaziva istorijske i političke kontroverze.