TIHO i bez prisustva javnosti, na plenarnoj sednici Trilateralne komisije, koja je održana u Berlinu, naša zemlja je primljena u članstvo „tajnih vladara sveta“. Na sednici su prisustvovali svi punopravni članovi iz SAD, Evrope, Azije, kao i pridruženi članovi i gosti s Bliskog istoka i drugih delova sveta. Bilo je ukupno više od 400 lidera iz oblasti politike, bankarstva, privrede i medija.

U srpskim medijima informacija o ovom događaju nije objavljena, jer Grupa za Srbiju, kako se nazivaju novi članovi Trilatelarne komisije, nije vest stavila na svoj sajt. Niti je odgovorila na naš zahtev da dobijemo punu informaciju o ovom događaju, pravdajući se pravilom da „ne smemo da javno ispupamo bez odobrenja Trilatelarne komisije“.

Grupu za Srbiju u Trilatelarnoj komisiji čine Jovan Kovačić, predsednik kompanije „Ist vest bridž“(EB), Dejan Novaković, kopredsednik EB, kao i Tahir Hasanović, izvršni direktor EB. Hasanović je, ipak, nedavno na svoj lični sajt stavio ovu informaciju sa fotografijama. Između ostalog, tamo piše:

- Sednica je protekla u izuzetnoj atmosferi. Najveću pažnju svakako je privuklo prisustvo osnivača i počasnog predsednika Dejvida Rokfelera. Skupu se obratila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

BAZA GLOBALIZMA TRILATERALNA komisija je privatna organizacija, osnovana na idejama Zbignjeva Bžežinskog. Kada je osnovana, jula 1973. godine na imanju Dejvida Rokfelera, kao cilj je upisano očuvanje mira, upravljanje svetskom ekonomijom i ublažavanje svetskog siromaštva, „čime se uvećavaju šanse za evoluciju globalnog sistema“.

Od kada je 1973. godine Dejvid Rokfeler formirao Trilateralnu komisiju kao nevladinu organizaciju eksperata, milijardera, bankara i lobista, ona je izrasla u najmoćniju interesnu grupu. Članovi Trilateralne komisije su danas predstavnici 178 nacionalnih grupa. Poslednjih godina Evropska grupa se stalno širi, tako da su u ovu organizaciju od 1998. do danas primljeni Poljska, Mađarska, Češka, Slovenija, Estonija, Kipar, Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Interesantno da su ljudi koji su uveli Srbiju u Trilatelarnu komisiju, i Kovačić i Hasanović, „slobodni zidari“ i članovi Regularne velike lože Srbije. Jovan Kovačić je beogradski ekspert za komunikacije i savetnik za politička pitanja, koji se školovao u srpskim, američkim i britanskim školama. Bio je Titov prevodilac i novinar Tanjuga, šampion u plivanju, a potom ratni dopisnik zapadnih medija, savetnik OHR u BiH i OEBS-a u Beogradu. Pre desetak godina je osnovao prvu firmu za strateško partnerstvo i lobiranje. Od 2006. bio je savetnik Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije. Oženjen je i otac troje dece, živi i radi u Beogradu kao suvlasnik firme „Kovačić i Spaić“.

- Kovačić je u maju 2010. godine prisustvovao Plenarnoj sednici Trilateralne komisije u Dablinu, kada je Srbija prvi put pozvana na jednu konferenciju ove organizacije. Bio je potom prisutan na konferencijama u Budimpešti, Vašingtonu, Hagu, Tokiju i Helsinkiju, gde mu je poveren zadatak da formira trilateralu u Srbiji. Član je Alijanse civilizacije UN i drugih svetskih organizacija - piše u njegovoj biografiji.

Generalni sekretar srpske trilaterale Dejan Novaković je državni sekretar u Ministarstvu za energetiku. Poreklom je iz Kruševca, diplomirao je ekonomiju u Beogradu i Ljubljani, ali je bio angažovan u MUP kao ekspert za međunarodnu bezbednost, organizovani kriminal i korupciju. Prvi put je prisustvovao zasedanju Trilateralne komisije 2011. godine u Helsinkiju.

Tahir Hasanović je poznat u srpskoj politici kao omladinski aktivista, najmlađi član CK SKJ, potom kao jedan od čelnika Nove demokratije, kadrovik DOS-a, biznismen i templar. Povukao se iz politike i biznisa i u grupi „Ist vest bridž“, kako kaže, ulaže napore da Srbiju promoviše svetu kao liberalnu i tolerantnu zemlju.