BEOGRAD – Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da će hrast u selu Savinac, na trasi autoputa Beograd – Preljina, ostati zaštićen i neće biti posečen, jer je već izgrađen projekat kojim će most, predviđen na tom mestu, biti izmešten što neće ugroziti bezbednost saobraćaja.

Držeći u ruci mapu, Ilić je poslanicima u parlamentu, gde je u toku rasprava o predloženom zakonu o državnom premeru i katastru rekao da će već izliveni stubovi sa jedne strane biti pomereni za nekoliko metara, dok se drugi liju.

“Razmaknut je malo most, razmaknute su trase, projekat mosta zahteva dva meseca samo da se ozvaniči i nema zastoja, sve je ispoštovano i urađeno po zakonu i nema potrebe da sede ispod hrasta i da ga čuvaju”, rkeao je minsitar.

On je dodao da i zemljište ispod hrasta ostaje i ponovio da su “ćutali svi dok nisu naplatiti” i da će sve biti do kraja izvedeno u najboljem redu.

“Ne bih želeo da vas više smaram o toj temi, ali sam dužan da vam ovo kažem, kao i da za svaki problem postoji rešenje. Dužan sam i da vam kažem da je, kada su došli projektanti gazda rekao da ima hrast, koji je procenjen i gazda ga je naplatio, niko nije reč rekao. Što ste ga prodali, što niste onda rekli projektantima da je to važno, a primili ste pare”, rekao je Ilić.

On je ispričao da “hrast niko nije pomenuo, a kada je mašina došla do hrasta, svi su rekli - ne može”.

“I naravno, nismo hteli da uđemo u konflikt i da ga isečemo. Pozvao sam projektante, stručnjake, ušli su u problem, pomerili su most, stubove koji nisu još izliveni i time nije ugrožena bezbednost saobraćaja, sve to završili i obišli hrast. Most je malo razmaknut, razmaktnute su trase, a projekat mosta zahteva dva meseca da se ozvaniči i tu nema zastoja”, zaključio je Ilić.