REKLAME pune pravopisnih grešaka, nepravilno izražavanje gostiju TV emisija, još iskvareniji jezik na ulici, a većina ljudi u Srbiji ne zna čak ni kako izgleda „Pravopis“. Sve to bilo bi možda malo bolje kada bi bar učenici kupovali i čitali „Pravopis srpskog jezika“. Ali sve i da hoće, godinama već potrebna je veština da se u Srbiji pronađe knjižara koja prodaje pravopis.

U dvomilionskom Beogradu nemoguće je pronaći „Pravopis srpskog jezika“ u izdanju Matice srpske. Ova izdavačka kuća nema svoju knjižaru i ovo izdanje dostavlja tek jednoj knjižari, „Aleksandar Belić“, u kojoj ga nema mesecima. Rasprodat je i u internet-knjižarama.

U samoj Matici srpskoj kažu da imaju mali broj primeraka u zalihama, ali da će uskoro štampati novi tiraž.

- Verovatno iz knjižare u Beogradu nisu signalizirali da im je nestalo, pa zato nismo poslali - kaže za „Novosti“ prof. dr Dragan Stanić, predsednik „Matice srpske“. - Pitanje je dana kada će novi tiraž početi da se štampa, tako da ćemo najkasnije do Sajma knjiga, a verovatno i pre, imati nove količine.

DODATAK “NOVOSTI“ U IZDANjU našeg lista, kao dodatak „Večernjim novostima“, objavljivan je „Pravopis“, u pet nastavaka, i „Jezička kultura“, u još četiri broja. Interesovanje za ove dodatke bilo je ogromno, a i danas u našu redakciju stižu pozivi čitalaca koji bi da nabave neki broj koji su propustili.

I dok je u malobrojnim knjižarama mogla da se kupi, ova knjiga prodavala se u tvrdom povezu, sa cenom višom od 2.000 dinara. Logika da bi svaki đak trebalo da ima priručnik koji će mu rešiti jezičke dileme, kosi se sa činjenicom da njegova cena daleko premašuje mogućnosti prosečnog srpskog budžeta.

Nekada je izdanje pravopisa prilagođavano đacima, u jeftinom povezu, moglo da se kupi u svim knjižarama koje prodaju udžbenike i to po simboličnim cenama. Ovako, nestašica „Pravopisa“ samo doprinosi manjku pismenosti, pa i u srednje škole đaci stižu bez poznavanja elementarnih jezičkih pravila.