PRESUDA arhiepiskopu ohridskom i mitropolitu skopskom Jovanu (Vraniškovskom) na tri godine zatvora, koju mu je izrekao makedonski sud, vrhunac je montiranog sudskog postupka, koji nema veze ni sa pravom niti sa pravdom. Srbija bi, zato, trebalo da uloži napore da zaštiti progonjenog arhijereja.

Posle osude poglavara Autonomne pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC ovo je komentar Crkve, ali i države i stručnjaka za crkveno i svetovno pravo. Ocena je zajednička - vladika Jovan žrtva je progoniteljske politike zvaničnog Skoplja, koje neskriveno podržava kanonski nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu.

DECENIJA PRED SUDOM VLADIKA Jovan je u zatvoru Idrizovo lane počeo izdržavanje prethodne kazne od 2,5 godina robije po presudi Osnovnog suda u Velesu, izrečene posle procesa koji je trajao punih 10 godina, za tobožnju proneveru 250.000 evra u periodu dok je bio vladika nekanonske crkve u Makedoniji. Započinjanjem novog procesa po optužnici u predmetu “Raskolnik” za navodne finansijske zloupotrebe i pranje novca, Jovan je narušenog zdravlja više od godinu dana proveo i u istražnom zatvoru.

Po izricanju nove osuđujuće presude na tri godine robije za navodne finansijske zloupotrebe i “pranje” oko 250.000 evra, vladika Jovan vraćen je u zatvor Idrizovo kod Skoplja. Od pristupanja u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, 2002. godine, to je sedma presuda zaredom koja mu je izrečena u Makedoniji.

Stvarni razlog sudskog progona ovog vladike leži u njegovom pristupanju Srpskoj crkvi i poštovanju Niškog dogovora za prevazilaženje crkvenog raskola u Makedoniji. Ohridska arhiepiskopija, koju vlasti u Skoplju odbijaju da registruju, u jedinstvu je sa SPC, dok tzv. Makedonska crkva to odbija, iako su taj dokumenat potpisala trojica njenih episkopa.

Da je u ovom slučaju reč o kršenju verskih sloboda i progonu Arhiepiskopije, zabeležile su i gotovo sve međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava. Iako je Jovan tokom sedenja na optuženičkim klupama imao usmenu podršku Sinoda i Sabora SPC, pa i načelnu potporu Srbije, utisak je da je država mogla više da učini na zaštiti vladike.

Da uprkos epilogu suđenja još nije kasno za rekaciju države, smatra Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta i savetnik predsednika Srbije.

JOVAN: ŽRTVUJEM SE ZA CRKVU SUDIJA nije kriv, ja se žrtvujem za crkvu - reči su arhiepiskopa Jovana, koje je izrekao pred izricanje presude. On je ponovio da sud nema nikakvih dokaza i da to nije promenilo ni naknadno dovođenje lažnog svedoka. I episkop stobijski David, koji je osuđen uslovno dve godine, tvrdi da je reč o još jednoj, “unapred donesenoj presudi”
- Više od 10 godina traje progon kanonske Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji. Za to vreme nije organizovana ni jedna jedina javna debata u medijima. Čak je i “Fridom haus” konstatovao u ovom slučaju da najveći deo novinara u Makedoniji drži stranu vlasti.

- Presuda i sudski postupak suda u Makedoniji imaju jak politički prizvuk - objašnjava Antić. - Očigledno je da u ovom slučaju nije reč o pravu i pravdi. Žalosno je da se i danas sprovode ovakvi sudski postupci.

Zatvorsku osudu vladike Jovana, ali i uslovne kazne protiv vladika, monaha i sveštenika Arhiepiskopije osudila je i SPC, koja je podsetila da su “međunarodne organizacije sudstvo ocenile kao najproblematičniji segmenat društva u Makedoniji”. To je bio i glavni razlog zbog koga je Jovanov branilac ugledni advokat Aleksandar Tortevski otkazao punomoćje, jer nije želeo da učestvuje u “nameštenom procesu”.

Identičan stav ima i istoričar iz Beograda Veljko Đurić Mišina, koji naglašava da je ovakav slučaj nezabeležen u pravoslavnom svetu. Njegovo mišljenje je da bi Srbija trebalo da se više angažuje na zaštiti svog naroda u regionu, pa samim tim i interesa SPC, a ne da probleme ignoriše, kao poslednjih decenija.

- Iza svega je politika - decidiran je Đurić Mišina, koji podseća da je više decenija SPC pokazivala dobru volju da reši problem, ali i da je nepriznata MPC bila pod velikim uticajem vlasti. - Pretpostavljam i da udeo u sporu imaju i Amerikanci, a primetan je i interes Ruske crkve.

Da presuda vladiki Jovanu predstavlja grubo kršenje verskih prava i sloboda smatra i Dragan Pantić, profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Ona je, kako kaže, neodrživa sa više stanovišta.

- Potrebno je da se, vodeći računa o dobrosusedskim odnosima, oglase i državni organi Srbije jer je reč o elementarnom nepoštovanju prava na slobodu vere pojedinca i grupe - napominje profesor Pantić. - Država bi morala nešto da učini kako ova presuda ne bi postala presedan koji bi mogao da “kroji” buduće takve slučajeve.