Sezonski radnici umiru u voćnjaku!

Z. RAJIĆ

28. 06. 2013. u 21:26

U ovogodišnjoj berbi višanja u Novoj Crvenki dva sezonska radnika su umrla, a još dvoje završilo u bolnici. Lekari sumnjaju na trovanje hemikalijama, a vlasnik firme tvrdi da je voće zdravstveno bezbedno

TOKOM berbe višanja u voćnjaku francusko-srpske firme „Interprom“ u Novoj Crvenki, u opštini Kula, dva sezonca su preminula, dvoje je završilo u bolnici, a intervenisala je Hitna pomoć. Pojavila se sumnja na trovanje sezonaca organo-fosfornim insekticidima koji se koriste za zašitu voćaka. S druge strane, direktor beogradskog „Interproma“ Aleksandar Antonić tvrdi da je analiza uzoraka višnje u laboratoriji u Bečeju potvrdila da je voće u voćnjaku u Novoj Crvenki zdravstveno ispravno i bezbedno za ljudsku ishranu.

Na samom početku berbe, u voćnjaku „Interproma“ pozlilo je radniku J. L. (51) iz Bajše, koji je preminuo na putu do zdravstvene stanice u Crvenki. Pet dana kasnije u istom voćnjaku sezonac K. V. (48) iz Crvenke, koji je radio na utovaru višanja, izgubio je svest, a potom je počeo da drhti. Dežurni lekar u Službi hitne pomoći u Kuli konstatovao je kod radnika velik broj otkucaja srca, vrlo nizak krvni pritisak, suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke, što ga je navelo da posumnja na trovanje. Nesrećni čovek je ubrzo preminuo u bolnici u Vrbasu. Telo nije poslato na obdukciju.

Obe smrti dogodile su se u sedmici tropskih vrućina, ali su tegobe kod ostalih sezonaca nastavile da se pojavljuju i posle zahlađenja. U ponedeljak, 24. juna, u Hitnu pomoć iz voćnjaka u Novoj Crvenki odneta je G. M. (47), grupovođa sezonaca, a 27. juna je u bolnici u Novoj Crvenki završio i berač M. R. (56).

NALAZ TAJNA ZA grupovođu i radnika iz voćnjaka u Novoj Crvenki koji su smešteni u bolnici u Vrbasu 28. junadostavljen je toksikološki nalaz krvi. U bolnici su odbili da saopšte rezultat toksikološke analize, uz objašnjenje da bi to bila povreda privatnosti pacijenata.

- Kod ovog pacijenta primećeno je otežano disanje, pojačano lučenje pljuvačke i suženje zenica. To pobuđuje sumnju na trovanje. O svemu je upoznata policija i nadležni inspekcijski organi. Vrlo je nezgodno iznositi sumnju koja nije potkrepljena oficijelnim nalazom. Jedino toksikološki rezultat može da potvrdi ili isključi trovanje kao dijagnozu - kaže lekar Hitne pomoći i direktor Doma zdravlja u Kuli dr Žarko Ševin.

Direktor „Interproma“ Aleksandar Antonić kaže da je zbog smrti sezonaca psihički utučen.

- Višnje se svake godine na početku berbe upućuju na analizu, jer bez toga ne mogu da se izvoze. One se šalju u Francusku, u fabriku „šeri“ bombona i svi parametri kvaliteta moraju biti u granicama dozvoljenog. U voćnjaku, na 87 hektara i sa 68.300 stabala, radi hiljadu sezonaca. To je, po broju ljudi, celo selo, u kojem se uvek neko razboli. Sezonci jure da zarade, a nije nimalo lako raditi na otvorenom, na temperaturama od blizu 40 stepeni Celzijusa. Taj posao bi teško podneli i oni koji su u odličnoj fizičkoj kondiciji, a ne neko ko je bolestan i na sopstveni rizik dolazi da radi - kaže Antonić.

ISCRPLJUJUĆI RAD

U „INTERPROMOVOM“ voćnjaku u Novoj Crvenki višnje se beru za 14 dinara po kilogramu. Bolji berači uspevaju dnevno da naberu 10-11 gajbi od po 12 kilograma. Pošto je berbu neophodno okončati za 15 dana, dnevno se bere 10 sati.

- Nekad je berba trajala od 5 ujutro do 11 sati pre podne uz dobru naknadu i prateće osiguranje u slučaju nesreće na poslu. Sad se radi mnogo duže i po nesnosnim vrućinama za nadoknadu koja obezbeđuje samo preživljavanje - kaže član Saveta MZ Crvenka Hercen Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Sima

28.06.2013. 22:16

Ova i slicne vesti malo zanimaju citaoce. Elem, moje iskustvo... Kupih u jednom prodajnom lancu nedavno tresnje. Izgled nista posebno, ali me to cak i hrabrilo da su koliko-toliko upotrebljive. Stignem kuci, operem ih temeljno, probam. Ljudi moji... Pa to nije vocka, to je otrov! Neka gorcina, skroz neprirodan ukus... Odlucim ja da je najbolje da ih bacim, ali mi padne na pamet da izvrsim jedan test. 5 dana sam ih drzao u zdeli do pola napunjenoj vodom. Nije im prisla niti jedna musica ni muva!

idem na selo, to volim

29.06.2013. 00:36

@Sima - ista situacija, i ja sam kupovala tresnje, a ukus gorak ili potpuno bez ukusa. Bacila sam ih. Stanem tako ispred tezge sa voce, i razmisljam se koje da kupim, na kraju se uvek zavrsi mišlju: možda su prskane , i odustanem. Skoro da sam prestala kupovno voce da jedem.

Тата

29.06.2013. 02:04

@Sima - А где си то купио? У некој кинеској радњи?

Beracica

29.06.2013. 07:22

@Sima - Verujem vam iz licnog iskustva. Isla da pomognem u branju tresanja i zavrsila na urgentnom jer sam od tog dana 5 dana povracala i boleo me uzasno stomak. Svi nalazi dobri a ja otrovana! Sta bi tek bilo da sam brala duze od jednog dana?

Slaviša

28.06.2013. 22:20

Ko se ove godine igra sa narodom,oko cene višanja?Dali neko postavlja pitanje o otkupnoj ceni?Dali se čeka revolt proizvođača i njihovo okupljanje na ulice toplice??Nije to jednogodišnja biljka.Već zasad kome treba 4-5 godina da da prve prinose?Zar nevidite,da su nam zasadi do prošle godine zapusteli?Taj oporavak zasada je spor,mukotrpan i skup!!Pozdrav onima koji primaju plate a ne rade ispravno!!

Sremil

28.06.2013. 23:22

I kod nas u okolini Sremske Mitrovice,sezonci se žale da ne mogu izdržati u berbi zbog otrova. Pričaju da lepo zarade ali se boje za zdravlje

M.b

28.06.2013. 23:45

Ovo je alarmantno i ne treba se igrati ! Šta rade inspekcije i policija? Možda je inspekcija korumpirana ? Doktori su dužni, opreza radi, da odmah obaveste inspekciju i policiju ! Nadam se da su to i učinili .

Nika

29.06.2013. 09:06

@M.b - ma koga je briga raspad mislim "nemaju sad vremena jure datum a i skonuli su do Usca " uzassss

zabrinuta

29.06.2013. 00:42

Koje voce sad kao mama da dam detetu koje ima godinu dana? Uzas. Saucesce porodicama sezonaca.

Petar XXL

29.06.2013. 04:20

Zar nije uobicajeno da kad neko umre pod sumljivim okolnostima da je obdukcija obavezna da bi se utvrdio uzrok smrti? Ne volim da budem sarkastican, ali mi se cini da nikog nije briga za obicnog nadnicara.

sd

29.06.2013. 05:22

na zalost ,ljudi sa teskim zdravstvenim problemima odlaze pod nadnicu, da bi se prehranili.Cime god da prskaju voce ,od toga se ne umire.'bem ti drzavu.

bivsi_doktor

29.06.2013. 08:36

Dok je bila samo srpska firma - ovakvih slučajeva nije bilo, zar ne? Na Zapadu znaju znanje, dozvoljeno je da hemija radi umesto prirode. Negde sam čitao da na nekim plantažama u Italiji radnici koriste specijalna zaštitna odela, i da jednostavno izgledaju kao kosmonauti!!! Sigurno nije bez razloga...

36laki77

29.06.2013. 08:49

Ja se sve više i više plašim da jedem hranu koju je neko drugi proizveo. Hvala Bogu,živim na selu pa većinu imam svoje. I ne znam zbog čega prskaju višnje???

luk i voda

29.06.2013. 10:03

Na ovakve vesti nemam komentar. Imaju li ti proizvodjaci savest? Takve prestupe treba resavati po prekom sudu. Zao mi je tih zivota koji su nepotrebno izgubljeni. Jos jedna preporuka za srpsku hranu kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Bahatosti prema coveku nema kraja. Prava steta.

Milan Stepanovic

29.06.2013. 11:16

Ja sam iz Loznice agronom i zivim blizu Trsica koji je proglasen ekoloskom sredinom od strane drzave, gajim eko hranu(organsku) i prskam voce i povrce organskim smesama(kopriva, crni luk, beli luk, maslacak,bokvica.....), ako nekom treba ukusna hrana neka se javi 0644580758

kiza

29.06.2013. 12:03

Kako mislite nije izvrsena obdukcija??? Kad neko umre bez nekog razloga,mora da se ustanovi uzrok smrti. Zato i sluzi obdukcija. Neverovatno.A to sto nije prskano,to je sigurno tako,zato sto to tvrdi vlasnik,samo ne znam ko jos veruje u to. Ubijate ljude i nikom nista.

iz glave

29.06.2013. 13:42

imunitet nam najvise slabi zbog hemtrejlsa, pa onda je zbog svakojakih aditiva u koje niko vise ne kontrolise a koji se trpaju u fabričke prehrambene proizvode, pa tek onda na red dolaze polj hem sredstva

Sale

29.06.2013. 15:20

Dve osobe su umrle pod sumnjivim okolnostima i nema obdukcije,zašto?? E pa samo zbog jedne reči "korupcija" i verovatno će banditi podmazati ili zapretiti ostalim sezoncima da nesmeju davati informacije o uslovima rada u tim voćnjacima ili sledi gepek!

Krle

24.07.2013. 21:29

Počnite da gajite svoje voće i povrće ili kupujte od lokalnih malih proizvođača koji su sami svoje gazde i prodavci i berači i glavni potrošači!