MALI maturanti rangiraće se u srednje škole na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda, i medalja sa takmičenja, bez obzira na rezultate završnog ispita. A da li će ministar prosvete Žarko Obradović snositi odgovornost znaće se posle Vidovdana, kada na red dođe rekonstrukcija Vlade, najavio je u ponedeljak premijer Ivica Dačić.

- Sada je najvažnije rešenje koje je u interesu dece, a o političkim reperkusijama biće reči - izjavio je Dačić. - Više puta sam rekao da treba jasno odrediti ko je koliko zaslužan, a koliko kriv zašto postoje određeni problemi. Nemam nameru nikoga da branim.

Zamenik ministra prosvete Zoran Kostić, smatra da Obradović ne treba da podnese ostavku, jer su se svi propusti dogodili izvan ministarstva.

A sa Kostićem na čelu, Republička upisna komisija donela je u ponedeljak odluku „u interesu dece“, nakon većanja dužeg od tri sata. Odustali su od ideje da se poništi samo rezultat iz srpskog, pa se na upisu neće računati ni rezultat iz matematike.

Tako su, na kraju, u vodu pale i pripreme đaka u školi, privatni časovi, organizovanje mature koja je koštala 17 miliona dinara, pa i čitava gužva oko štampanja rezervnog testa iz matematike, nakon što je postalo očigledno da su tri regularne kombinacije postale neregularne.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Dačić: O odgovornosti Obradovića posle 28. juna

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- Nadamo se da je ovom odlukom, koju je 18 članova komisije donelo jednoglasno, učinjena najmanja šteta - rekao je Kostić. On je najavio da će Ministarstvo preduzeti određene mere protiv „Službenog glasnika“, jer nisu ispoštovali ugovor prema kome su dužni da čuvaju tajnost testova. Da li će podneti tužbu protiv „Glasnika“, najavio je Kostić, odlučiće pravna služba ministarstva.

Za to vreme, policija je već pronašla originalne testove za polaganje male mature i podnela krivičnu prijavu protiv radnice „Službenog glasnika“ Zorice Matić zbog sumnje da ih je ukrala. Pored nje, prijava je podneta i protiv još tri osobe osumnjičene za prikrivanje krađe.

DECA SVAKAKO OŠTEĆENA IAKO je ministar Žarko Obradović izjavljivao da deca neće biti oštećena, ova, a i svaka druga odluka određenu grupu dece stavlja u nepravedan položaj. Time što će se bodovati samo uspeh iz škole oštećeni su đaci koji su imali lošiji uspeh, ali su se dobro spremili za maturu, kako bi povećali broj bodova. Da je bodovana i matematika, bili bi diskriminisani učenici koji imaju više sklonosti ka društvenim naukama. Odlukom da se oba predmeta boduju „nastradali bi“ oni koji nisu imali „provaljene“ testove. Ponavljanje testa iz srpskog bilo bi najpoštenije, ali je to u Ministarstvu ocenjeno kao dodatno maltretiranje dece, sa čim se slažu i brojni stručnjaci.

Kako saznajemo, nijedna od tih osoba nije zaposlena u „Službenom glasniku“, već je reč o pomagačima izvan ove kuće.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je nadležno za predmet, trebalo bi u utorak da podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv osumnjičenih.

Prema dosadašnjim informacijama, Matićeva je navodno ukrala testove između 5. i 12. juna, i podelila ih rođacima, što je i priznala policiji. Tvrdi da to nije činila zbog lične materijalne koristi, čija visina još nije utvrđena. Policija ispituje mrežu distribucije koja, navodno, ima četiri kraka.

Prema mišljenju kriminologa Zlatka Nikolića, malo je verovatno da je Zorica Matić bila „mozak operacije“.

- Organizator verovatno nije u grupi optuženih i njega tek treba pronaći - smatra Nikolić. - Ova radnica štamparije imala je ulogu samo da dostavi materijal, ali teško da je bila u stanju da sama organizuje distribuciju. Tu je morala postojati ozbiljna mreža dilera, da bi se zaradilo.

Najgore je, dodaje, što se ista stvar dešavala i ranijih godina, a ta nepravda prema prethodnim generacijama sada ne može da bude ispravljena.