FALSIFIKOVANjE i prodaja testova za malu maturu, o čemu su „Novosti“ u utorak pisale, odložili su polaganje završnog ispita iz matematike za sredu u podne. Ministarstvo je priznalo da su testovi „procurili“, pa su u utorak organizovali štampanje rezervnog, četvrtog testa iz matematike.

Iako postoje brojne tvrdnje da su deca unapred znala i pitanja i srskog jezika, ovaj test zasada nije poništen.

Ministar prosvete Žarko Obradović prosledio je policiji falsifikovane testove, koji su stigli i do Ministarstva, kao i prijave građana. Najavio je da će i sva nova saznanja koja bude imao, dati MUP.

MINISTARSTVO NEGIRA DA JE "PROCUREO" I NOVI TEST

NA internetu i među đacima u utorak veče je navodno počela da kruži verzija testa iz matematike koji bi trebalo da se štampa u noći između utorka i srede. Taj test ima trideset zadataka, od kojih za ispit treba da se odabere dvadeset.

Međutim, Ministarstvo prosvete je u utorak veče saopštilo da su netačni navodi da je sadržaj novog testa iz matematike poznat.

Sadržaj testa koji kruži Internetom nije tačan. Reč je o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa.

- Uslediće policijska istraga koja bi trebalo da utvrdi šta se dogodilo - najavio je Obradović. - Rezervni testovi drže se pod strogom tajnošću u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, i samo mala grupa ljudi zna sadržaj.

Iste ove argumente mogli smo čuti i ranije, kada je reč o svim testovima. Ministar je i u utorak ponovio da su bezbednosne mere bile jake. Očigledno nedovoljne, čim su se testovi, drugu godinu zaredom, prodavali na ulici.

A da je test „provaljen“ i polaganje odloženo za sredu, učenici su saznali u utorak ujutru, kada su došli da polažu.

- Deca su bila pod stresom i mi smo bili zbunjeni. Neki đaci su plakali. Zatekla nas je ta vest - kaže Vesna Jokić, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“. - U školi su poštovane sve procedure i test nije mogao od nas da stigne u javnost.

TRAŽE OSTAVKU I KAZNE OSTAVKU Obradovića zatražili su Sindikat obrazovanja Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola, Forum beogradskih gimnazija, kao i Demokratska stranka. Sindikat radnika u prosveti od Ministarstva je zatražio najoštrije sankcije protiv svih odgovornih u školama u kojima su, kako tvrde, ispiti iz srpskog pre polaganja prodavani za 4.000 dinara. DS je celu situaciju nazvao „brukom i neviđenim skandalom“, dok LSV traži istragu i procesuiranje odgovornih.

Dokaz više da su škole nevine jeste i to što direktori testove preuzimaju tek na dan polaganja, a falsifikati su se pojavili nekoliko dana ranije.

- Najbolja stvar koja može da se desi jeste da ministar, zbog svega što se desilo, otkaže ispit ove godine, kao i da budu kažnjeni odgovorni za falsifikovanje. Ministarstvo mora da smisli kako će organizovati upis dece ove godine, jer ne možete da ih upišete na osnovu falsifikovanih rezultata - kaže, za „Novosti“, Piter Mogensen, vođa projekta Osiguranje kvaliteta završnih ispita, koji finansira EU i koji finansijski pomaže i unapređenje male mature. - U februaru sam jednom od pomoćnika ministra prosvete rekao da moraju biti svesni da će se u realizaciji završnog ispita sresti sa velikim problemom ove godine, ako nešto ne preduzmu. Nije uradio ništa. Ponudio sam i našu pomoć i resurse.

Mogenson tvrdi je su testovi prošle godine, kada su se takođe raširili pre polaganja, „procurili“ iz škole i da se to zna, ali da ništa nije urađeno.

- Znamo da su i ove godine neki učenici imali rezultate testova iz srpskog pre polaganja. Ali taj problem neće biti rešen, sve dok ne postoji politička volja - dodaje Mogensen.

Kaže i da bi nadzor tokom štampanja trebalo da bude stroži. A gde su se u utorak uvečeštampali rezervni testovi nisu želeli da otkriju u Ministarstvu prosvete. „Novosti“ saznaju da to nije urađeno u „Službenom glasniku“, u kome su štampani ostali testovi.

Put koji, inače, prelaze testovi počinje u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Stručnjaci ovog Zavoda pišu zadatke i tekstove manjim delom (na jezicima manjina) štampaju sami, a većinu šalju u elektronskom obliku u „Službeni glasnik“.

- Kod nas su poštovane najstrože mere bezbednosti i ne postoji mogućnost da su testovi ukradeni ovde - kažu nadležni u „Službenom glasniku“. - Sve se radi pod kamerama, a radnici ne smeju da imaju ni mobilne telefone, dok se štampaju testovi za maturu. I prošle godine, kada su testovi „procurili“ u javnost, dolazila je policija i utvrdila da je ovde sve rađeno po propisima.

BAČENE PARE SAMO štampa testova iz srpskog jezika koštala je oko 3,6 miliona dinara. Matematika je, zbog manjeg obima, bila nešto jeftinija. Košta i transport i nadzor, a sada će dodatno biti izdvojeno oko jednan milion da bi se odštampao rezervni test.

Iz njihove štamparije, policijskim maricama, zapakovani u specijalne kese za novac, testovi se transportuju u školske uprave, do posebnih punktova. Odatle ih na dan polaganja preuzimaju direktori i drže u sefu dok ministar ne izvuče „dobitnu“ kombinaciju.


BOJKOT MATEMATIKE

RODITELjI osmaka Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ u Novom Sadu protestovali su u utorak uveče zbog odlaganja testa iz matematike. Oni su predložili da đaci bojkotuju današnje polaganje.