TESTOVI za malu maturu prodavali su se u ponedeljak na ulici za 2.000 dinara. Da li je reč o verodostojnim kombinacijama pitanja, znaće se već u utorak, kada deca budu rešavala zadatke iz matematike. Pojedini nastavnici tvrde da su ih deca dan pred polaganje završnog ispita iz srpskog jezika zvala da im pomognu u rešavanju konkretnih pitanja - upravo onih koji su se u ponedeljak našli na testu.

- Nekoliko učenika kojima sam držala privatne časove i pripremala ih za završni ispit u nedelju me je pitalo da im pomognem oko odgovora na određena pitanja. Bila sam šokirana kada sam ocenjujući testove shvatila da je reč o identičnim zadacima - ispričala je nastavnica škole na Paliluli. - U školi, od kolega, nisam čula da su videli test.

PROŠLOGODIŠNJI SCENARIO I PROŠLE godine mogle su da se kupe sve tri kombinacije testa iz matematike, koje samo u nekim detaljima nisu bile identične originalima, o čemu su „Novosti“ prve pisale. Pretpostavljalo se da je test „procureo“ iz procesa štampanja, tako što je neko fotografisao mobilnim telefonom. Policijska istraga nije pronašla krivce, a najveći „krivci“ ispali su mediji koji su ukazali na kriminal.

Slično priča i nastavnica srpskog iz škole na Novom Beogradu. Ona kaže da o tome pričaju deca, ali ne i nastavnici. Testovi su, kažu, kružili među decom, na „Fejsbuku“ i bili su prosleđini elektronskom poštom. Bar prema saznanjima „Novosti“, nisu se prodavali ispred škola.

Naš reporter je komplet od tri testa iz matematike, od kojih će jedan, navodno, u utorak da izvuče ministar prosvete Žarko Obradović, i koji će osmaci rešavati, nabavio od đaka po ceni od 2.000 dinara. Navodno, kada su pre nekoliko dana pojavili, zadaci su koštali i do 500 evra. Da ispitaju regularnost male mature, biće narednih dana posao Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

A učenici koji su u ponedeljak, najregularnije, pod nadzorom nastavnika i supervizora, polagali test iz srpskog jezika, kažu da su pitanja bila znatno lakša nego na probnom testu.

PRIJAVILI POLICIJI STIGLE su nam elektronskom poštom dve prijave, od kojih jedna anonimna, a druga potpisana - kaže, za „Novosti“, Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Ministar je odmah ta saznanja prosledio MUP na dalju proveru, jer je to njihov posao. Ministarstvo prosvete je savesno i profesionalno radilo svoj posao, testovi su čuvani i transportovani u strogoj kontroli. Ako je neko odlučio da se poigrava s državom, treba hitno da se kazni.

Na polaganju je bilo 70.385 osmaka, među kojima i 1.200 odraslih đaka, koji osmoletku završavaju u okviru programa „Druga šansa“. Osim na srpskom, polagalo se i na mađarskom, albanskom, slovačkom, rusinskom, hrvatskom i rumunskom jeziku.

Najteža pitanja, prema proceni malih maturanata, bila su - prepoznavanje stilskih figura i pravopis.

Prema oceni ministra prosvete Žarka Obradovića, koji je posetio beogradsku OŠ „Jelena Ćetković“, organizacija završnog ispita protekla je dobro.

- Mala matura ni za njih ni za nas nije običan test - rekao je. - Mnogo toga posredno istražujemo, pa će analiza nivoa do kog smo došli po generacijama, školama i okruzima pokazati da li su potrebne promene metodologije. Možemo očekivati da će promena pristupa pomoći da se na međunarodnim takmičenjima postignu bolji rezultati.

Ove godine, utisak je nastavnika koji su ocenjivali testove, nema nikavih nedoumica oko bodovanja i tačnih odgovora. Prema rečima Vesne Jokić, direktorke OŠ „Mihailo Petrović Alas“, test je bio lakši od probnog.

- U našoj školi polagalo je 80 učenika i prvi od njih su rešili test za manje od sat vremena - kaže Vesna Jokić za „Novosti“. - Poštovali smo proceduru, testovi su bili u sefu do početka polaganja, kada smo ih izvadili iz specijalnih kesa, u prisustvu supervizora.

Ista procedura đake čeka u utorak. Ministar će u 9.45, s direktnim prenosom u programu RTS, izvući jednu od tri kombinacije pitanja, a đaci će od 10 do 12 rešavati zadatke iz matematike.