SVETI arhijerejski sabor SPC upozorio je Rumunsku pravoslavnu crkvu (RPC) da će prekinuti odnose ukoliko bude nastavljeno delovanje njenih sveštenika u Srbiji. Patrijaršija u Beogradu ukazuje da upadi rumunskih klerika ugrožavaju osnove kanonskog poretka u pravoslavlju.

Žuti karton Rumunskoj crkvi, drugi za dve godine, ali i povišeni ton pretnje da bi odnosi dve crkve mogli da budu prekinuti, došli su posle brojih pritužbi iz srpskih eparhija Timočke i Braničevske da sveštenici RPC dolaze i obavljaju službe bez pitanja i dozvole domaćih vladika. Crkveni kanoni izričito zabranjuju da na prostoru jedne eparhije deluju dve crkve.

Da je moguće i najgore - prekid odnosa sa Rumunskom crkvom, u SPC - ne isključuju.

- Sličan problem imala je i Jerusalimska patrijaršija, zbog čega je obustavila liturgijsko i kanonsko opštenje sa RPC - kažu u Srpskoj patrijaršiji. - Nedopsutivo je da njihovi klirici dolaze u Timočku krajinu.

U Patrijaršiji kažu i da su SPC i patrijarh Irinej raspoloženi za razgovor, ali da su Rumuni ignorisali dobru volju.

OPASNOSTI PROTOKOLA PROTOKOL koji je, uoči dobijanja statusa kandidata za EU, Srbija u Briselu potpisala sa Rumunijom, nije pomogao rešavanju nesporazuma. Ovaj dokument zašao je i u uređenje SPC, ali i u međucrkvene odnose. On je predvideo obavezu Beograda da Rumunima u Timočkoj krajini obezbedi ne samo obrazovanje, medije i lokalnu administraciju već i crkvene obrede na rumunskom jeziku.

Sveštenici komšijske crkve Dunav prelaze na pozive udruženja koja se zalažu za rumunizaciju domaćeg vlaškog stanovništva, ali pojedini klerici RPC žive i rade u Srbiji. To je slučaj sa Bojanom Aleksandrovićem, koji obavlja parohijsku službu u Timočkoj krajini i koji se pročuo po nedozvoljenom podizanju i osvećenju rumunske zvonare u selu Šipikovo kod Zaječara.

U Kancelariji za vere Vlade Srbije kažu da ovi incidenti nepotrebno opterećuju odnose dve crkve.

- Srpska crkva je u pravu jer delovanje RPC nije po crkvenim kanonima - kaže direktor Kancelarije Mileta Radojević. - Država može samo da pomogne u organizaciji susreta, a konačni dogovor mogu da postignu samo crkve.

U Vladi Srbije zabrinuti su i što Rumunija tvrdi da u Srbiji živi oko 300.000 njihovih sunarodnika, iako je popis pokazao da ih je oko 30.000. Iza delovanja RPC u Srbiji skriva se i namera da se oko 35.000 Vlaha proglasi članovima rumunske nacionalne manjine.

- Vlahe niko nema pravo da ustrojava prema svojim merilima - kaže Miletić Mihajlović iz Nacionalnog Saveta Rumuna. - Svako je slobodan da bira pripadnost naciji i crkvi. Ne osećamo da su nam u Srbiji uskraćena bilo kakva prava, pa ni na ispovedanje vere.


I CARIGRAD SE PITA

SUKOB SPC i RPC oko nadležnosti u Timočkoj krajini mogao bi uskoro da bude i predmet razgovora u Vaseljenskoj patrijaršiji. Carigradski patrijarh Vartolomej najveći je autoritet u pravoslavlju, čiji bi sud mogao da bude ključan.