PROSLAVA 43. rođendana Studija B u senci je tmurnog oblaka koji se nadvio nad tom kućom. Ovog 1. aprila, direktor i glavni i odgovorni urednik Aleksandar Timofejev poželeće, kaže, da dugogodišnji simbol Beograda - preživi ono što mu se po svoj prilici sprema. Ubistvo. Jer, izglasavanjem novog Zakona o informisanju, po kojem bi država trebalo da se povuče iz vlasništva nad medijima, Studiju B predstoje loši dani.

- Voleo bih da u rođendanskoj čestitki navedem da ćemo u godini pred nama biti još bolji i donositi još više informacija na koje smo navikli gledaoce i slušaoce, ali nažalost - situacija ne obećava. Svaki zakon, pa i ovaj o informisanju, izglasava se u Skupštini Republike Srbije. To je instanca gde će poslanici glasati "za" ili "protiv" predloga, a nama samo ostaje da se nadamo da će, ipak, preovladati zdrav razum. Da će neko shvatiti da je način na koji se radilo u pripremi Zakona bio po principu "preko kolena" - kaže direktor gradske kuće.


PODRŠKA GLEDALACA Timofejev računa na podršku gledalaca, koji su takođe zabrinuti za budućnost Studija B. - Baš zbog poverenja koje nam godinama ukazuju, imamo odgovornost da gledaoce na vreme obavestimo šta može da se dogodi. Mislim, ipak, da njima nije najjasnije šta to zapravo znači. Srećem najraznovrsnije ljude - od običnih građana do akademika, ali kome god da kažem da Studiju B predstoje crni dani, oni kažu: "Ma, nema šanse". Ljudi su navikli da je Studio B deo života prestonice i ne mogu da veruju da će se to promeniti - objašnjava Timofejev.

Timofejev smatra da bi izlaskom države iz medija ili prestankom finansiranja, u ovoj krizi, sa ovim brojem nacionalnih emitera, Studio B propao. Pritom, objašnjava, nama se servira da je takav zakon neminovan, kao da Evropa to od nas ultimativno zahteva, a ne spominju se modeli koji funkcionišu u istoj toj Evropi.

- Postoji mnogo primera kako može da se napravi situacija u kojoj država može da bude vlasnik medija u celini ili bar delom. Ili da se radi na nezavisnosti upravljačkih odbora, u koje bi ušli ozbiljni ljudi, nestranačke ličnosti... Neke stvari mogu da se prolongiraju, ali u ovom trenutku ja ne vidim da bi prestanak finansiranja doneo tu nezavisnost o kojoj se toliko priča - smatra Timofejev.

Direktor nije siguran ni da bi neko imao interes da kupi Studio B, pa da je pretvori u "televiziju želja, čestitki, pozdrava i budalaština".

- Mi i dalje radimo sa analognom tehnikom, koja je u velikoj meri već prevaziđena, još radimo sa trakama... Imamo dobar kadar, ali u privatizacijama to nikada nije bilo od prevelikog značaja, pa ne znam zašto bi bilo u ovoj potencijalnoj. Mi imamo samo ime. A ako neko bude hteo da ostvari neke svoje lične interese, plašim se da to ime više neće ništa značiti - objašnjava Timofejev, dodajući da izglasavanjem Zakona o informisanju Studio B ne bi "umro" odmah, jer je to proces, ali da je zabrinutost za njegovu sudbinu opravdana i razložna.