DRŽAVNE institucije Srbije riznica su za više od 2.000 umetničkih dela. Tako kabinete državnog vrha u Predsedništvu, Skupštini i Vladi krase slikarska i vajarska remek-dela naših najvećih umetnika, za koja se procenjuje da bi na tržištu mogla dostići i milionske sume. Državna zdanja ”krcata” su slikama Petra Lubarde, Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Nikole Graovca, Stojana Aralice, Miće Popovića, Marka Čelebonovića... Ali i vrednim lusterima, komadima nameštaja, poklonima koje su državnici dobijali u toku čitavog veka, retkim knjigama...

Tako, na primer, zidove kabineta premijera Ivice Dačića krase tri čuvene slike - Lubardin ”Kosovski boj”, Bijelićeva ”Oluja” i Dobrovićevo ”Selo”.

Kancelarija prvog potpredsednika Aleksandra Vučića odnedavno je bogatija za sliku Rahela Reša ”Cveće”, čija je vrednost procenjena na oko 400.000 evra. Ona je u Nemanjinu 11 prenesena iz ”Vile Smederevo”, koja je bila neuslovna.

Rukovalac imovine Vlade Branko Obradović, koji o umetninama brine skoro četvrt veka, kaže za ”Novosti” da država tačno zna čime raspolaže, jer je 2002. sve do poslednje slike popisano. Iako je bilo priča da je bilo slučajeva da su prethodne vladajuće garniture znale kući, po prestanku mandata, da odnesu neka od dela koja su krasila njihove kabinete, Obradović tvrdi da to nije tačno:

- Ova vredna kolekcija, koja je stvarana decenijama, praktično je netaknuta. Osim sedam slika koje su stradale tokom bombardovanja, ništa drugo ne nedostaje.

Samo u zgradi Vlade u Nemanjinoj 11 smešteno je više od 400 dela likovne umetnosti. Umetnička zbirka u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu obuhvata oko 170 dela više od 100 autora, ponajviše iz Srbije.

I Dom Narodne skupštine ima jednu od najbogatijih umetničkih kolekcija neprocenjive vrednosti, koju čini čak 138 slika. Ova riznica bila bi još bogatija kada bi se bar neka slika, koja je ukradena tokom demonstracija 5. oktobra, ponovo našla u parlamentu.

- Do sada nam je vraćeno 35 slika, ali i dalje nedostaje 56. Nema Konjovićevih ”Vinograda”, Milosavljevićevog ”Dubrovnika”, Lubardine slike ”Igrali se konji vrani”, kao ni Čelebonovićeve ”Budve” ili Milunovićevog ”Svetog Stefana” - priča za ”Novosti” Vesna Dujmović Rosić koja je zadužena za prezentaciju skupštinske baštine. - Nazad smo dobili dela Koste Hakmana, Ljube Ivanovića, Lubarde, a policija nam je vratila i Šumanovićev ”Pogled na Kapelu Svete Petke u Šidu” koja sada krasi zid u poslaničkom klubu DSS.

Inače, druga Šumanovićeva slika koju parlament poseduje, ”Zimski pejzaž”, nalazi se u kabinetu predsednika Nebojše Stefanovića, gde je i Lubardin ”Predeo iz Crne Gore”.

U parlamentu se nalazi i nekoliko fresaka. Tu se čuva i prvo štampano izdanje Sretenjskog ustava, sultanov Hatišerif iz 1838. i Protokol Narodne skupštine iz 1877.


- On je takođe nestao 5. oktobra, ali ga je sasvim slučajno jedna naša službenica našla kod prodavca starih stvari na novobeogradskom buvljaku i kupila ga za 30 dinara - ističe Dujmović Rosićeva.


LUSTER TEŽAK 204 KILOGRAMA

U DOMU Narodne skupštine, tačnije u Salonu kneza Pavla, u kome predsednik parlamenta prima visoke zvaničnike, nalaze se portreti članova dinastija Obrenović i Karađorđević. Tu postoji i luster od bronze i mesinga težak čak 204 kilograma, što ga stavlja na treće mesto po težini u Evropi.


ČUVAJU I POSLEDNJI TESLIN PORTRET

SVI pokloni koje članovi Vlade dobiju, bez obzira na to da li vrede 10 evra ili milion evra, ostaju u depou u Nemanjinoj 11. Tamo se, između ostalog nalaze i ”Ikein” sat, koji je dobio Mirko Cvetković, moto-kaciga vozača Miloša Pavlovića, data na dar Vojislavu Koštunici, ali i poslednja fotografija Nikole Tesle, u Njujorku, na kojoj je on sa prestolonaslednikom Petrom Drugim.