DONjA GRADINA, JASENOVAC - U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice i u logoru Jasenovac u nedelju su održane komemoracije i parastosi žrtvama ustaškog genocida, kojima su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Na komemoraciji žrtvama ustaškog terora na stratištu Donja Gradina, premijer Srbije Mirko Cvetković je poručio da su narodi Balkana upućeni jedni na druge i da mogu opstati samo ako među njima ima više tolerancije.

- Jedino tako nam se prošlost neće vraćati kao bumerang. Kao ljudi moramo da praštamo, ali ne smemo da dopustimo greh zaborava - rekao je Cvetković na komemoraciji, kojoj je prisustvao politički vrh Republike Srpske, predstavnici Izraela, diplomatskog kora i domaćih i međunarodnih jevrejskih i romskih organizacija.

Mesta poput stratišta u Donjoj Gradini, koja je bila deo kompleksa logora Jasenovac, po Cvetkovićevim rečima, opominju kakvu pustoš iza sebe ostavljaju bolesne ideje i upozoravaju da se nikada ne sme odustati od borbe protiv mržnje, zla i nasilja.

SPOMEN-ZID U BAČKOJ TOPOLI u nedelju je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, na jevrejskom groblju otkriven Zid sećanja na sve preminule u Holokaustu koji nemaju grob. Lokalni istoričar Pali Červenak je, podsećajući na prisustvo jevrejske zajednice u Bačkoj Topoli, rekao da je od 426 njenih članova koji su 1941. živeli u Bačkoj Topoli, 272 ubijeno u Holokaustu, kao i da se mnogima od njih ne zna mesto počivališta. U znak sećanja na te ljude, na jevrejskom groblju podignut je memorijalni zid.

- Budućnost je u rukama onih koji se najbolje i najdalje sećaju prošlosti i zbog toga je naš dug prema nevinim žrtvama da ne dozvolimo da nestanu u zaboravu. Takvi zločini, strani razumu i civilizovanom društvu, ne smeju biti zaboravljeni, niti bilo koje društvo utemeljeno na moralnim normama sme da dopusti da zločinci budu amnestirani - kazao je Cvetković.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH obeležava se povodom pokušaja proboja dve grupe od oko hiljadu zatočenika 21. i 22. aprila 1945, u čemu je uspelo samo njih 118.

- Republika Srpska će odavati počast svim stradalim u svim ratovima na ovim prostorima, jer želi da bude deo civilizovane zajednice posvećene miru i razvoju, koja sa drugima na ovim prostorima živi i radi uz međusobno uvažavanje. Istina se danas mora rehabilitovati ne da bi nekome činili zlo ili pravila neka nova priča već da bi se podsetilo na ono što se desilo - rekao je predsednik RS Milorad Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

On je istakao da je srpski narod - narod mira, koji je u Drugom svetskom ratu bio naivan i dozvolio pokolj nad sobom u naivnom uverenju da se zločin ovih obima ne može dešavati.

- Zbog činjenice da se nikad nije odgovaralo za zločin u Jasenovcu na način kako to traži stradanje i istorija, dodatno su poražene i žrtve i njihovi naslednici. Za jasenovačke žrtve nije bilo pravde, jer je komunistički režim, braneći i minimizirajući žrtve, počinio saučesništvo u zločinu koji se desio, ali će se krajnji poraz desiti onda kad se više ne budemo sećali i odavali počast stradalima - istakao je Dodik.

Na mestu nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac, kod spomenika “Cvet”, u nedelju je održana komemoracija žrtvama i obeležena 67-godišnjica proboja logoraša.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da je velika većina Hrvata antifašistička i da u Hrvatskoj više nikada neće proći nacističke i ustaške ideje.

- Broj žrtava Jasenovca dokazuje koliko je strašno zlo koje su tu počinile ustaše - rekao je Josipović.

Ističući da mnogi pokušavaju revidirati i negirati zločine u Jasenovcu, Josipović je rekao da nije dovoljno dolaziti na komemoracije već treba učiniti više, pogotovo kad u udžbenicima nije navedena prava istina o Drugom svetskom ratu. Hrvatski predsednik je rekao da ne postoji nijedno mesto koje bi moglo više da svedoči o užasima suludih ideologija kao što je Jasenovac.

- Srbi su bili najveće žrtve Jasenovca - kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović, naglašavajući da je Jasenovac bio mesto gde su ustaše neprekidno, pune četiri godine, ubijale ljude. - Ali, Evropa u to vreme nije videla ni tako jak antifašistički pokret kao što je bio na ovim područjima.


**********************

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK NA STAROM SAJMIŠTU

ĐILAS: DA SE NE ZABORAVE ŽRTVE

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, uz poruku da je najvažnije da se neguju sećanja na žrtve, kao opomenu da se takve stvari više nikad ne dogode.

Đilas je ponovio da je plan da se na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište izgradi memorijalni centar kao sećanje na sve žrtve u logorima i dodao da veruje da će u narednim godinama on biti i gotov i da će time, na još dostojanstveniji način, moći da bude obeleženo stradanje svih u Drugom svetskom ratu.

- U subotu sam bio u Banjaluci, gde mi je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio knjigu o Jasenovcu, gde sam video fotografiju, koju nikada neću zaboraviti. Reč je o vešalima za decu. To je fotografija koju niko od nas nikada ne sme da zaboravi - istakao je Đilas.