OFICIRI i podoficiri Vojske Srbije godišnje obuku i do hiljadu službenih i svečanih uniformi koje sašiju krojači zaposleni u Ministarstvu odbrane. Vojnička odeća koju izrađuje krojačnica Vojne ustanove ”Dedinje” samo je manji deo uniformi koje se nabavljaju za pripadnike VS i koje se broje desetinama hiljada.

U krojačkoj radionici ”Dedinje” izrađuju se uniforme koje su van konfekcijskih brojeva. Sve ostale, Ministarstvo odbrane nabavlja na tenderu. Uniforme tako kupljene u vojsku dolaze u osnovnoj varijanti. Vojni krojači na njih prišivaju epolete, oznake činova, službi i odlikovanja za sve - od najmlađeg zastavnika do načelnika Generalštaba.

Direktor Vojne ustanove ”Dedinje” potpukovnik Dejan Mrlješ objašnjava da procedura oblačenja oficira i podoficira predviđa da troškove materijala i izrade snosi Ministartvo odbrane. Pripadnici Vojske Srbije iz svog džepa plaćaju samo učešće od deset odsto od cene konfekcije, košulja ili šapki. ”Čip” za detalje poput kaiševa, cipela, čarapa, tašni ili rukavica je dvostruko veći.

Pravilnikom Ministarstva odbrane propisano je da oficirima i podoficirima jedanput godišnje sleduju dve šapke, dve zimske i jedna letnja uniforma, deset košulja i 12 pari čarapa. Na svake dve godine stiže mantil, džemper ili pulover i šnala za kravatu, dok se na pet godina menjaju šinjel, opasač i ešarpa.

VRANJE ŠIJE 8.000 MASKIRNIH UNIFORMI VOJSKA Srbije prošle godine posle duže vremena nabavila je i novu maskirnu uniformu. Novu odeću, koju šije kompanija ”Jumko” iz Vranja prvi su obukli kadeti Vojne akademije i pripadnici Specijalne brigade, a do danas je ušla u većinu jedinica. Naručeno je, čak, 8.000 ”odela”. Odlikuje je moderan kroj, ali i ”digitalna” maskirna šara prilagođena terenu Srbije.

- Početkom meseca počeli smo katalošku prodaju uniformi - kaže potpukovnik Mrlješ. - Time će oficiri i podoficiri moći da lakše nabavljaju službenu odeću.

Potpukovnik Mrlješ napominje da oko 70 odsto svih sašivenih kompleta čine maslinastozelene uniforme kopnene vojske. Avijatičarske i mornaričke sašivene su od istog materijala, a nema razlike ni u načinu izrade. Sve se šiju u tri varijante - zimske, letnje i svečane.

Povećanje broja žena u vojsci donelo je i novitete u oblačenju oficira i podoficira. Dame sa zvezdicama tako u kasarnama marširaju u uniformama koje su slične muškim, ali su prilagođene krojem. One na raspolaganju imaju i suknje i pantalone, a zavisno od doba godine - čizme ili elegantne cipele.