GRAČANICA - Eparhija raško-prizrenska objavila je u nedelju dokument o kanonskoj odgovornosti raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, usvojen na sednici Sinoda SPC sredinom februara ove godine, koji ga tereti za neizvršavanje odluka najviših crkvenih organa i za podrivanje crkvenog poretka.

Dokument, koji je potpisao vladika dalmatinski Fotije, predstavlja osnov za odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC koji ga je pre desetak dana, na redovnom jesenjem zasedanju najvišeg crkvenog organa, raščinio i vratio u red monaha.

Iz dokumenta ispisanog na tridesetak gusto kucanih stranica proizlazi da problemi Sinoda i Sabora sa, nedavno raščinjenim, vladikom Artemijem datiraju još od 2003. godine.

Pored do sada više puta pominjanih nepravilnosti u materijalnom poslovanju firme "Rade Neimar", ulozi protosinđela Simeona Vilovskog i nepodizanju optužnice protiv igumana manastira Crna Reka zbog postupanja prema štićenicima koji su tu lečeni od narkomanije, navodi se da je Artemije, u peridu od 2003. do 2010. godine, ignorisao brojne odluke Sabora i Sinoda.

Artemije je, pored ostalog, optužen da je Eparhiju raško-prizrensku pretvorio u svoju ličnu i privatnu Crkvu kao neograničenu svojinu, iako mu ona nije poklonjena, već samo poverena na upravu.

On je, dodaje se, na taj način suprotstavio svoju eparhiju svim ostalim eparhijama i najvišim telima SPC, čime je narušio jedinstvo Crkve.

Kako se navodi, Artemije je odbio da sedište Eparhije preseli u Prizren, a "verni narod u prištinskom hramu Svetog Nikole lišavao je duhovne utehe".

Ukazuje se i da je, mimo kanonskih i pravnih propisa, kao i prakse, Artemije još u decembru 2002. godine doneo akt o osnivanju već vekovima postojeće Eparhije raško-prizrenske, a potom i akt o osnivanju već vekovima postojećeg manastira Banjska i za ovlašćeno lice, suprotno pravilima, postavio protosinđela Simeona.

Tvrdi se da je nenadležnim donošenjem ovih akata stvoren građansko-pravni temelj za eventualno otuđivanje ili izdvajanje Eparhije od SPC. Takođe se ukazuje da se on nezakonito mešao u jurisdikcije i nadležnosti drugih pomesnih crkava i arhijereja.

Dodaje se da mu je, zbog otvorenog pisma upućenog carigradskom patrijarhu, zabranjen ulazak na Svetu Goru.

Artemije je, kako se tvrdi, u Beogradu, bez znanja i odobrenja nadležnog arhijereja, osnovao Kancelariju za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske kao svojevrsni paralelni Zavod za zaštitu spomenika kulture za Kosovu i Metohiji, koju je jednim delom finansirao iz namenskih sredstava prikupljenih za gladne na KiM.

Kancelarija je osnovana radi suprotstavljanja zakonitim crkvenim odlukama u pogledu obnove porušenih hramova shodno Memorandumu od 2005. godine, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, posedovanjem i kupovinom nekretnina na području drugih eparhija (Beograd, Sremčica, Banja Koviljača, Prolom Banja, Vrnjačka Banja) stvoren je utisak da je Artemije godinama predano i planski stvarao ne samo strukturu budućeg raskola šireći svoju vlast na prostore drugih eparhija SPC, nego i direktno podrivajući crkveni poredak, kaže se u saopštenju.

Artemije je optužen da je imao brojne kontakte sa grupom raskolnika iz Kanade, ali i za neposlušnost, jer je bez odobrenja mitropolita Amfilohija, kao zamenika obolelog patrijarha Pavla, preko medija najavio da će 1. septembra 2009. godine učestvovati u Beogradu na masovnom političkom skupu.

Ističe se da je posebno karakteristična višegodišnja nebriga, sada raščinjenog, episkopa Artemija prema Srbima-povratnicima koje godinama nije redovno posećivao, ni u dovoljnoj meri pomagao, iako su u Eparhiju dolazila značajna finansijska sredstva za pomoć mnogostradalnom narodu u enklavama, ali su veoma često korišćena u druge svrhe.

Sveštenstvo Eparhije je, kako je navedeno, u određenim slučajevima bilo "poniženo i prestravljeno više odnosom svoga Arhipastira i njegovog ličnog sekretara, nego čak i terorom koji su preživeli tokom prethodnih godina".

Nezamislivo je da je Artemije uveo do sada neviđenu praksu, pa je aktima naređivao sveštenstvu, ali i svome vikaru i sekretaru da, bez prethodnog obaveznog crkveno-sudskog postupka, u roku od 24 sata ili odmah napuste KiM, što ni Albanci nisu radili, navedeno je u saopštenju.

Sveštenstvo je često bez staranja episkopa bilo prepušteno samo sebi, a i prinadležnosti koje su dobijali od države su im smanjivane i nepravedno zakidane, tvrdi se u saopštenju.

Artemije se tereti i za nezakonito otuđivanje imovine SPC tako što je Albancu Kolj Komaniju prodao poslovni prostor za 150 hiljada evra i novac dobio na ruke.