VRANjE - U porti manastira Sveti Prohor Pčinjski, sasvim slučajno, na više od dva metra pod zemljom, otkrivena je građevina o kojoj će narednih dana svoj sud izreći arheolozi Zavoda zaštitu spomenika kulture u Nišu.
Čisteći manastirsko dvorište, radnici su hteli da uklone jednu staru lipu, tako što bi je izvadili sa korenom. Kopajući oko lipe, jedan radnik je iznenada propao u rupu dubine oko dva metra, rekao je Tanjugu sekretar Eparhije vranjske Vlada Milutinović.
"Za početak smo ustanovili da je dole neobična građevina veličine manje sobe, koja ima svodove i lukove. Tu smo stali i odmah obavestili Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu", kazao je sekretar Eparhije. Stručnjaci Zavoda brzo su stigli i počeli da rade na identifikaciji ovog arheološkog nalazišta.
"U pisanim dokumentima ovde se pominju krstionica i dve kapele. Jedna posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, a drugaji svetom Jovanu Krstitelju. Drugi izvori, pak, kažu da bi tu mogla da bude srednjevekovna peć za počenje predmeta od keramike", ispričao je Milutinović.
Valja sačekati šta će reći arheolozi, ali šta god da kažu, biće ovo još jedna od dragocenih vrednosti manasira Sveti Prohor Pčinjski, jednog od najstarijih srpskih manastira.