Deo prometne ulice u Hamiltonu preimenovan jeu Bulevar Nikole Tesle, čime je prvi put u istoriji Kanade jedan veliki bulevar imenovantom velikom srpskom i svetskom naučniku.

U sklopu obeležavanja 160. godišnjice Teslinog rođenja, u Hamiltonu jeodržan Tesla elektrik festival, multikulturna svečanost kojoj su prisustvovali poslanici kanadskog parlamentai parlamenta Ontarija, zvaničnici Hamiltona, predstavnici Srbije u Kanadi, brojni članovi srpske zajednicei drugi gosti.

Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, koji je govorio na ovoj svečanosti, istakao je da je todokaz prisustva, opstanka i uspeha srpske iseljeničke zajednice u toj zemlji.

"I Tesla bi bi bio ponosan što je njegovo zaveštanje još živo i što mu je grad Hamilton odao počastdajući jednom bulevaru njegovo ime. Nikola Tesla ne samo što je srpski heroj i svetski priznat naučniknego je i na ovaj način i kanadski", rekao je Papazoglu.

On je dodao da su ambasada Srbije i lokalne srpske zajednice pokrenuli inicijative da Teslinimimenom budu nazvane i ulice u Otavi, Vankuveru i Kalgariju.

"Ove godine obeležavamo još jedan međaš u onosima Srbija i Kanade - 75 godina od uspostavljanjadiplomatskih odnosa. Bili smo zajedno i rame uz rame kao saveznici u oba svetska rata, napravoj strani istorije", zaključio je Papazoglu.

* Saša Radovanović i Vladimir Vicicć


Nakon odluke gradskog veća Hamiltona donete 14. oktobra prošle godine, članovi korporacije "NikolaTesla" organizovali su dobrotvorne manifestacije i sponzore u Kanadi i širom sveta.Tako je sakupljeno 180.000 dolara, 30.000 više od potrebnih 150.000 za troškove izrade saobraćajnesignalizacije, odnosno oznaka i putokaza za Teslin bulevar.