O ZLOČINIMA OVK na KiM juče su tužioci Specijalnog suda započeli ispitivanje dvojice starešina ove terorističke organizacije - Sokola Bašotu i Naima Maljokua. Bašut je bio zamenik komandanta glavnog štaba OVK i on se nalazi u Hagu, dok je Maljoku bio načelnik štaba OVK i njega će tužioci ispitati u Ljubljani.

Obojica su danas uključeni u kosovske političke institucije. Bašota je gradonačelnik Kline i funkcioner stranke DPK Kadrija Veseljija, dok je Maljoku savetnik prištinskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja.

Pre odlaska u Hag Bašota je poručio da je srećan što je kao član OVK doprineo izgradnji državnih institucija na Kosovu i da rat OVK ne treba braniti ni od koga, jer njega štite slava i krv palih boraca za slobodu. Slično se oglasio i Maljoku iz Slovenije, navodeći da se celog života trudio da bude od koristi domovini. On je rođen u selu Lebjane kod Peći 1958. godine. Završio je Vojnu akademiju u Zagrebu, a službovao u Ljubljani. Sredinom osamdesetih bio je u zatvoru jer je u JNA organizovao albansku grupu koja se ilegalno bavila nabavkom oružja i vojne opreme. U ratu u Hrvatskoj borio se protiv Srba u albanskoj jedinici hrvatske vojske. Na KiM se vratio 1998. kao slovenački državljanin i učestvovao u organizovanju terorističke OVK.


PROČITAJTE JOŠ - Pred Specijalnim sudom u Hagu i Naim Maljoku