RADNA grupa skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju identifikovala je skoro 160 ilegalnih zatvora terorističke OVK u kojima su mučeni i ubijani Srbi, Romi i nelojalni Albanci. Pored toga, prikupljeno je mnoštvo dodatnih dokaza koji bi mogli da dovedu do nove optužnice protiv Ramuša Haradinaja.

Pročitajte još: Svedoci o trgovini organima: Haradinaj tražio da lično bude obavešten o svakom zarobljenom Srbinu

Ovo je obelodanio predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun, navodeći da čine sve kako bi obezbedili dokumentaciju i svedoke koji mogu da potvrde zločine koje je počinio nekadašnji komandant zloglasne OVK.

Pročitajte još: - DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENjA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

- Mislim da smo na dobrom putu, da ima dovoljno dokaza, ali je na Specijalizovanom tužilaštvu za zločine OVK da oceni kakav je kvalitet tih dokaza i da onda odluči da li će podići optužnicu - naveo je Drecun za RTS.

Pročitajte još: PALMA: Gotovina i Haradinaj da budu cimeri u ćeliji Haškog tribunala, inače nema međunarodnog prava

On kaže da su materijali koji bi mogli da se koriste u krivičnom postupku izjave žrtava i svedoka počinjenih zločina OVK, naredbe, pravilnici i uputstva, ratni dnevnici, šifrarnici koje su potpisivali komandanti zona i lokalnih štabova, priznanice, reversi, mape, fotografije, audio-zapisi i aktivnosti OVK.

Ramuš Haradinaj i Agim Čeku u uniformama OVK

Drecun navodi i da su zločini razvrstani prema operativnim zonama, teritorijama, opštinama i krivičnim delima, i da je sva ta dokumentacija o njima na sigurnom:

- Napravili smo kompletan presek i identifikovali sve ilegalne zatvore OVK po zonama. U zoni Dukađin, u kojoj je komandovao Haradinaj, bila su 33 zatvora, i on je direktno odgovoran za svaki. To potvrđuje i 237 dokumenata koje imamo. Tači je kontrolisao zonu Drenica, i tamo je bilo 16 logora. Nije teško ustanoviti ko može da se nađe na optužnicama, potrebno je samo videti spisak logora i spisak komandanata zona.

Drecun ukazuje na to da su braća Ramuš i Daut Haradinaj i Idriz Baljaj zvani Toger formirali ilegalni zatvor u selu Junik. Haradinaj stoji i iza četiri logora u Đakovici - u zgradi Auto-moto društva "Start", u fabrici duvana "Virdžinija", u Piskotama i hotelu "Paštrik":

- Imamo svedočenje pokojnog Vukašina Šćekića, koga su u taj logor u auto-moto društvu doveli na prevaru i kome su na leđima nožem urezali UČK. Uspeo je da pobegne i dao je izjave svim nadležnim organima. Haradinaj može da odgovara po komandnoj odgovornosti, a glavni egzekutor je bio Idriz Baljaj. On je, kao komandant specijalne jedinice "Crni orlovi", bio pod direktnom komandom Haradinaja. Osuditi njega a ne osuditi Haradinaja bilo bi neshvatljivo.

Drecun navodi da je, osim "Crnih orlova" i brigada OVK, Haradinaj kontrolisao i specijalnu jedinicu mudžahedina koja je bila u Smonici.

- Te specijalne jedinice imale su grupe za otmice, ispitivanje, torturu i likvidaciju. S obzirom na to da se ovaj proces nalazi u veoma osetljivoj fazi, gde je posebno problematično sačuvati svedoke, ne mogu da iznosim mnogo detalja. Imamo i izjavu jednog pripadnika OVK o napadu na srpsko selo, pri čemu su ranili jednog Srbina, polili ga benzinom i živog ga zapalili. U okolini svakog od četiri ilegalna zatvora bila je masovna grobnica, gde su ubijeni Srbi, Albanci i Romi.

Drecun kaže da imaju i dosta izjava svedoka:

- Jedan Albanac je ispričao da je u zatvoru auto-školi "Start" bio jedan Srbin, a da je onda prebačen u "Virdžiniju", odakle mu se gubi svaki trag. Rekao je i da je kasnije saznao da je uz još neke Srbe ubijen i da su im tela bačena na deponiju. Napravili smo bazu podataka i tabele o svim tim zločinima, identifikovali smo izvršioce i potencijalne svedoke, i deo po deo dokumentacije ćemo predavati Specijalizovanom tužilaštvu, u zavisnosti od predmeta koji će oni formirati i procesuirati.

NEUSPEŠNI EULEKS

FINSKI advokat Simo Pjetilajnen, koji je radio u Euleksu na Kosovu, izjavio je da ta misija nije mogla da integriše u kosovski pravosudni sistem ono što je najbolja evropska praksa.

- U kosovskim sudovima postoji visok stepen korupcije. Optuženi često izmiču pravdi podmićivanjem ili ih od odgovornosti oslobađaju njihovi ljudi u sudovima. Pored zločina i mržnje, na Kosovu je uobičajena i krvna osveta, koja može da traje i 80 godina - ispričao je Pjetilajnen finskim novinama.

HAG SKRIVA ŽRTVE

MILOVAN Drecun kaže da su timovi Haškog tribunala između 1999. i 2000. godine ekshumirali ukupno 4.019 posmrtnih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih je samo jedna osoba srpske nacionalnosti:

- Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično nepoznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala, utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? Da li su, možda, u pitanju srpske žrtve?