SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Uhapšenom Tomoru Morini, poreklom iz Đakovice, bivšem pripadniku terorističke paravojne grupacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), sudija prethodnog postupka, Krivičnog suda u Skoplju, po predlogu Javnog tužilaštva Severne Makedonije (RSM) odredio je meru 30-dnevnog pritvora, saopšteno je iz pomenutog suda ukazivanjem da će u postupku za ekstradiciju odlučivati resorno Ministarstvo pravde.

Morina koji je kao pripadnik OVK u ratnim dejstvima protiv regularnih vojno policijskih snaga SRJ učestvovao u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, po poternici Srbije uhapšen je na graničnom prelazu Blace, kao osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još - U Makedoniji uhapšen bivši pripadnik tzv. OVK Tomor Morina

Uhapšeni je u četvrtak priveden sudiji za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju, kako je navedeno, „sa predlogom Javnog tužilaštva za opređivanje mere pritvora zbog ekstradicije po raspisanoj međunarodnoj poternici Interpola – Srbija“. Po soslušanju, u prisustvu njegovih branioca, procenom činjenica i dokaza po predlogu, sudija prethodnog postupka doneo je rešenje kojim je prihvaćen predlog tužilaštva za određivanje ekstradicionog pritvora...“

U pogledu postupka za ekstradiciju, odlučivaće nadležno Ministarstvo pravde, navodi se u saopštenju Krivičnog suda u Skoplju.

ALIJANSA ZJADINA SELE TRAŽI BEZUSLOVNO PUŠTANjE MORINE


Stranka Albanaca u Severnoj Makedoniji, Alijansa za Albance, kojom rukovodi Zijadin Sela, uvređena je hapšenjem bivšeg pripadnika tzv. OVK, Tomora Morinu s Kosova i zahteva od makedonskih vlasti da on odmah bezuslovno bude pušten na slobodu, prenela je "Koha".


U saopštenju te stranke se navodi da je Morina bio “borac za slobodu” i tvrdi da makedonska vlada, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovski i Agimom Nuhiuom “nastavlja da radi i poštuje beogradske direktive".


Alijansa za Albance smatra da nema načina da se Severna Makedonija priključi NATO i EU tako što će poštovati poternice koje je raspisao bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević.


Oni makedonsku vladu upozoravaju da suživot i blagostanje svih građana ne mogu da se postignu provokacijama, hapšenjima i prevarama“, podsećajući da su to činile vlasti 2001. i, kako navode, dovele do sukoba.