Sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu produžilo je nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki privremeni boravak na slobodi, koji je ranije bio oročen na 2. maj.

Odlukom sudskog veća Simatoviću je privremeni boravak na slobodi produžen do 13. juna, a Stanišiću do 31. oktobra, objavio je u sredu Mehanizam.

Stanišiću je duži period na slobodi odobren zbog lošeg zdravstvenog stanja i lečenja.

Pročitajte još - Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi u Srbiji do 2. maja

Simatoviću sredinom juna 2017. godine počelo je ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno veće 2015. godine ukinulo prvostepenu preasudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Mehanizam je za 18. jun planirao da počne izvođenje dokaza odbrane.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Pročitajte još - Haški sud odbio zahtev Franka Simatovića-Frenkija za oslobađanje

Prvom presudom iz 2013, koja je ukinuta, pretresno veće većinom glasova je bilo zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.