Do danas nije poznato kako je penzionisani general hrvatske vojske Slobodan Praljak, koji je izvršio samoubistvo u sred sudnice Haškog tribunala, uneo otrov koji je popio u direktnom televizijskom prenosu, iako su vođene istrage o tome.


Bivša portparolka Haškog tribunala Florens Artman ima, međutim, odgovor na to i za hrvatski portal Expreš.hr kaže da se zna da je to "učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju".


"On nije mogao to da poseduje u pritvoru, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristupa Praljku pre ulaska u sudnicu", navela je Artmanova.


Praljak je samoubistvo izvršio 29. novembra 2017. godine čim je čuo presudu, kojom je osuđen na 20 godina za ratne zlocine u predmetu koji se odnosio na Herceg-Bosnu.


On je takođe ostavio dva oproštajna pisma, i to dva dana pre izricanja presude, koja sugerišu da je svoje samoubistvo pažljivo pripremao.


PROČITAJTE I:  KAKO JE PRALjAK UNEO OTROV: Četiri kontrole na skeneru, advokate čak njuše psi


Međutim, holandsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude, prenosi Blic.


"Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu", zaključilo je Tužilaštvo.