BIVŠI komandant terorističke OVK Bljerim Kuči, koji je u nedelju otputovao u Hag, odgovaraće ove nedelje tužiocima Specijalizovanog tužilaštva za zločine na KiM, najverovatnije na pitanja o otmici i ubistvu 16 Srba iz sela Opteruša i Zočište jula 1998. Postoji osnovana sumnja da su oteti završili kao žrtve trgovine organima.

Kuči, koji je trenutno poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i bivši ministar policije, tokom rata na KiM, sa bratom Agimom, rukovodio je štabom OVK u selu Dobrodeljane, u opštini Suva Reka. Srpske institucije prikupile su podatke da je Kučijeva grupa učestvovala u ranjavanju policajca Milorada Neškovića i ubistvu Sadrija Kruezijua na Reštanskom putu. Pominje se i da su bili uključeni u trgovinu organima.

Tužiocima u Hagu mogao bi da bude zanimljiv i deo Kučijevog života posle bekstva u Albaniju. Zbog ovog "neverstva" uhapsio ga je Fatmir Ljimaj, sadašnji kopredsedavajući prištinskog tima u briselskom dijalogu sa Beogradom. Kaznu je "služio" u logoru Klečka, pa bi Kuči mogao da govori o tome šta se sve dešavalo u ovom mučilištu, gde su ubijani Srbi.

Inače, tužioci u Hagu poslali su više od 100 poziva za ispitivanje bivših članova OVK. Među njima je i "karta" za Baškima Ndrecaja koji je ratovao sa Remzijem Šaljom, komandantom OVK i koji je odbio da se pojavi u Hagu i pobegao.

NERVOZA U PRIŠTINI

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se nada da će u narednih nekoliko meseci biti podignute optužnice protiv bivših komandanata OVK i to je "verovatno jedan od razloga nervoze u Prištini":

- Ako se to ne desi, biće to još jedan način da se opravdaju zločini separatista, kao što je činio i bivši Haški tribunal.