ODLUKA Žalbenog veća da Radovan Karadžić nije kriv za genocid u sedam opština u BiH raspršila je mantru da je Republika Srpska - genocidna tvorevina. Odluka u kojoj piše da u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, genocida ni namere da se Muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorija koje su kontrolisali Srbi izbija iz ruku "adute" Sarajeva i Zagreba da je RS stvorena etničkim čišćenjem drugih naroda.


PROČITAJTE JOŠ - LUKA KARADžIĆ O PRESUDI HAGA: Tešiće on nas, a ne mi njega...

Posle presude, bosanski i hrvatski lideri šalju poruke žaljenja što prvi predsednik RS nije osuđen i po ovoj tački optužnice i nadaju se da će za ove događaje biti osuđen general Ratko Mladić. Miodrag Stojanović, pravni savetnik u timu odbrane Mladića, kaže za "Novosti", da imajući u vidu stav Apelacionog veća u predmetu Karadžić, ranije donesene odluke u prvom stepenu kod Mladića i Karadžića, ali i presude za Prijedor, Ključ, Bratunac, Vlasenicu, Foču, nije realno očekivati da general bude optužen u drugostepenoj presudi za genocid u šest opština, a Srpskoj stavi sramotna hipoteka:

- Praktično takva situacija nije moguća. Očekujem da u pravosnažnoj odluci Mladiću deo žalbe tužilaštva za genocide u šest opština bude odbijen kao i u prvostepenoj. Kada bi se, hipotetički govoreći ovo desilo, taj sud bi sam sebe uništio. Da jedno veće kaže da nije bio genocid, a isti sud u drugom veću kaže da jeste. To je prosto apsurdna situacija.

PROČITAJTE JOŠ - RUSIJA O SUĐENjU KARADžIĆU: Nastavak antisrpske agende; Nije bilo raspoloženja za otkrivanje brojnih zločina Bošnjaka i Albanaca

Aleksandar Vranješ, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, kaže za "Novosti", da je tužilaštvo pokušalo i Karadžiću kroz drugostepenu presudu da pripiše genocid u sedam opština, a sud je odbio:

- Ako ćemo se držati ove logike, to treba očekivati i kod drugostepene presude generalu Mladiću, jer da su želeli to bi već pripisali Karadžiću.

Ipak, dodaje, svedoci smo kako ni struka, pravo, a ni pravda, ne znače ništa kod Tribunala, jer je to jedan politički provizorijum koji sudi i presuđuje po nalozima velikih sila:

- Strane sile su prethodno napisale šta se desilo u ratu u BiH bez obzira na to da li to ima ikakve veze sa istinom. Oni imaju narativ kojeg se Hag drži. Nažalost, možemo samo da gledamo, jer nijedan dokaz ne može da popravi situaciju. Pravo i pravda ne pomažu. Na sceni je politički provizorij koji se drži u svrhu da se potkrepe redefinisane istine o ratu i koje su nametnute od velikih sila.

KUZMANOVIĆ: MRAK TRIBUNALA

PREDSEDNIK Akademije nauka i umetnosti Srpske Rajko Kuzmanović kaže da presuda Karadžiću neće uticati na status RS, koja će ostati trajna kategorija. Smatra da će biti pokušaja destabilizovanja, ali bezuspešnih:

- Presuda je pokazala da je međunarodno javno pravo - propalo. Mislio sam da Haški tribunal predstavlja sumrak međunarodnog prava, međutim nakon ovoga pokazuje se da je to mrak i tama.