PEĆ - Milorad Zajić (67) povratnik u Klini na Kosmetu oslobođen je u petak presudom Osnovnog suda u Peći svih optužbi po optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini kojom se teretio da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanvništva.

Prema rečima advokata Dejana Vasića, Zajić se teretio da je navodno kao pripandik rezervog sastava Vojske Jugoslavije izvršio napad na albanske civile u selu Dušević kod Kline tokom ratih dejstava u junu 1998. godine kojom prilikom je albansko stanovništvo raseljeno, zapaljene su im kuće i poginulo je troje starijih članova porodice Marmulaku.

- Iako je tokom suđenja specijalna tužiteljaka Habibe Salihi preinačila optužnicu u lakše krivično delo organizovanja grupe radi vršenja genocida to na glavnom pretresu nije dokazano. Miloradove komšije su izjavile da ga nisu videle da je u događajima učestvovao a čak i da jeste, radnje koje bi ga eventualno teretile, nisu kriminaliovane-zaključuje advokat Dejan Vasić, dok predstavnici Srba ističu da je optužnica protiv Zajića namontirana i podignuta zbog njegove namere da se vrati svojoj kući u Klini koju oni žele da kupe.

PROČITAJTE JOŠ - OPTUŽUJU GA ZA RATNE ZLOČINE: Povratnik na KiM izneo odbranu

- Optužnica protiv Zajića koja nije mogla da se dokaže jer je očito namonitrana zaplašila je brojna raseljena lica u želji za povratkom pa čak i posetom svoje imovine jer se boje da možda i oni nisu na nekoj od tajnih i očito iskonstruisanih optužnica - ističe Božidar Šarković, predsednik Privremenog organa opštine Klina dok je Dalibor Jevtić potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci povodom oslobađajuće presude u procesu protiv Zajića kazao da pravda uvek pobedi i da je presuda „rezultat velikih napora i upornosti kako u okviru pravnih tako i raznih diplomatskih i drugih aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kancelarije za KiM Vlade Srbije i direktora Marka Đurića, Srpske liste i političkih predstavnika Srba na Kosovu.

Inače, Zajić je uhapšen 19. marta 2018. godine, kada je otišao da policiji prijavi krađu kojom mu je opljačkana kuća. Od tada se, posle policijskog pritvora skoro godinu dana, nalazio u kućnom pritvoru, pod neprekidnim nadzorom policije.

NEOSNOVANE OPTUŽNICE ŠTETNE

- DRAGO mi je da smo nakom oslobađanja Bogdana Mitrovića, u petak uspeli da dođemo do pravde i kada je Milorad Zajić u pitanju. Neosnovane optužbe kao što je bila optužnica protiv Bogdana, Zajića i slične, nanose veliku štetu povratku i opstanku na Kosovu.. Hapšenje naših nevinih sunarodnika i povratnika na Kosovu nanosi ogromnu štetu izgradnji mira i poverenja. Očekujem, borićemo se, da i Zoran Đokić što pre bude ponovo sa svojom porodicom- ističe Dalibor Jevtić predstavnik Srpske liste napominjući da dok su tokom pritvora Zajića osim predtsvanika Kancelarije za KiM Vlade Srbije posećivali i njegovi saradnici odnosno predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak.