PRVA grupa terorista tzv. Oslobodilačke vojske Kosova koja će biti saslušana pred tužiocem Specijalizovanog tužilaštva u Hagu odletela je u četvrtak u Hag. Prema nezvaničnim informacijama, u tri manja aviona, koje je organizovala vlada tzv. Kosova, nalaze se bivši komandanti OVK Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku i njihova pravna pomoć. Oni se sumnjiče za zločine u zonama Lapa i Drenice gde je bilo mnogo ilegalnih zatvora u kojima su stradali Srbi, ali i predstavnici nealbanskog stanovništva.


U prethodnom periodu pozive je dobilo desetak nekadašnjih pripadnika OVK, a posle davanja iskaѕa ѕnaće se hoće li biti podignute optužnice zbog zločina nad Srbima. Među njima su članovi OVK Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Remzi Šalja, Safet Silun, Sulejman Seljimi, prva žena pripadnica OVK Raimonda Rear. Pretpostavlja se da će neki biti optuženi, ali se ne isključuje ni mogućnost da budu zaštićeni svedoci. Takođe, deo osumnjičenih se verovatno neće pojaviti na saslušanjima, jer su pobegli sa KiM.

Portparol tužilaštva Specijalnog suda Kristofer Benet rekao je za "Novosti" da tužilaštvo nije, niti će, davati informacije o saslušanjima:


- Naša politika je da ne dajemo informacije o statusu istrage, beѕ obzira na spekulacije. Specijalno tužilšatvo je ovlašćeno da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da se među pozvanima nalazi nekoliko pripadnika iz komandne strukture OVK, pa se nada da će oni biti optuženi, a ne svedoci.


PROČITAJTE JOŠ: POBEGAO SA KiM: Bivši komandant OVK nestao posle poziva Specijalnog suda

- U saradnji sa specijalizovanim tužilaštvom prikupili smo dosta podataka i ukazali na direktnu povezanost tih ljudi sa zločinima - rekao je Odalović za RTS i dodao da Komisija za nestala lica i dalje vodi evidenciju o više od 580 lica srpske i nealbanske nacionalnosti koji su bili u oko 140 ilegalnih zatvora OVK.

"ŽUTA KUĆA"

ODALOVIĆ je istakao da veruje da će se istraga o trgovini ogranima i slučaju "žuta kuća" nastaviti.


- Postoji mnogo informacija i dokaza. Moraće da se sprovede i temeljna istraga o "žutoj kući" i zločinima koji su tamo počinjeni. Verujem da će to dovesti do procesuiranja Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja - rekao je Odalović.