MILAN Martić je hronični bolesnik, više od 15 godina je na insulinu, a u Estoniji ga leči lekar opšte prakse koji nadzire zdravstveno stanje svih zatvorenika. S njim komunicira bez prevodioca, pa zamislite kako da mu onda objasni kakve sve tegobe ima i koliko ga lekar uopšte razume. Dugogodišnji dijabetes mu izaziva brojne probleme, ali se pravo stanje i ne zna, jer mu tamo nikada nisu urađene temeljne pretrage.

Ovako, za "Novosti", o stanju nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine, osuđenog u Hagu na 35 godina zatvora, govori njegov advokat branilac Predrag Milovančević. Martić svoju kaznu već deset godina izdržava u zatvoru u Tartuu u Estoniji, u katastrofalnim uslovima.


PROČITAJTE JOŠ: KUBUROVIĆEVA O OSUĐENIM SRBIMA U HAGU: Stari i bolesni, retko viđaju porodice; Najteže Martiću

Advokat smatra da je Martiću od zdravstvenih čak veći problem odsustvo resocijalizacije u toj baltičkoj zemlji:

- Ne dozvoljavaju mu da radi, ne može da zaradi ni deset dolara mesečno za brisanje hodnika, a obavezan je da plaća struju, hranu, sredstva za higijenu... Ne prima štampu, nije dozvoljeno ni da mu se pošalju knjige na srpskom. Potpuno je izolovan i izopšten - navodi Milovančević. - Kad mu dođe neko od porodice, pregledaju ih do gole kože i zaključaju s njim u ćeliju, pa tri dana dok traje poseta ne mogu da izađu iz zatvora.

Na ozbiljne probleme koje imaju srpski zatvorenici u Estoniji konstantno ukazuje i ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je i u Ujedinjenim nacijama i u razgovorima sa predsednikom Mehanizma u Hagu Teodorom Meronom tražila da se neđe neko rešenje. Predlozi su da se Martić i general Dragomir Milošević, koji je osam godina u Tartuu, prebace u neku drugi državu na izdržavanje kazne ili da se dozvoli da srpski državljani kazne izdržavaju u Srbiji.

Milan Martić / Foto AP

U Ministarstvu pravde navode da su u Estoniji naši zatvorenici potpuno odsečeni od sveta, jer ne znaju njihov jezik, ne mogu ni s kim da razgovaraju, da se informišu, da rade, a porodice ne mogu da im uplate novac za osnovne higijenske potrebe. Retko ih i obilaze zbog udaljenosti i komplikovanih saobraćajnih veza do Tartua.

PROČITAJTE JOŠ: Optužnica protiv osmoro za zločine nad Srbima u BiH

Čak su i predstavnici Crvenog krsta obilazili Srbe u Estoniji i ukazali na izuzetno teške uslove u kojima se nalaze, zahtevajući od Mehanizma u Hagu da preduzme mere za njihovo poboljšanje.

Dragomir MiloševićMERON JEDNO PRIČA, DRUGO RADI

PRILIKOM nedavne posete Srbiji predsednik suda u Hagu Teodor Meron je kazao da se Mehanizam ne protivi inicijativi da srpski haški osuđenici kazne izdržavaju u zatvorima u Srbiji i preporučio je da se ona usmeri ka Savetu bezbednosti UN, kao osnivaču Tribunala. Međutim, isto tako proteklih godina predsednik suda u Hagu odbijao je zahteve Martića i Miloševića da ih prebaci u bilo koju drugu evropsku državu, navodeći da navedene pritužbe nisu dovoljan razlog. Nije uzimano u obzir ni izjašnjenje Finske da je voljna da ih preuzme.