ATIF Dudaković, general i komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH, i 15 pripadnika tog korpusa u Sudu BiH negirali su krivicu po optužnici Tužilaštva BiH kojom se terete za ratni zločin nad Srbima.

Svi optuženi su pred sudijom za prethodno saslušanje Davorinom Jukićem izjavili da "nisu krivi" ni po jednoj tački optužnice. Na ročištu se nije pojavio samo optuženi Ale Hodžić zvani Pumparica, koji se nalazi u bolnici i njegovo izjašnjavanje će biti naknadno zakazano.

Osim Dudakovića krivicu su negirali Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH Dudakovića i ostale tereti za zločine protiv čovečnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, i za ratni zločin protiv civila u Bihaću i Cazinu.

Optužnicom su obuhvaćena ubistva više od 300 Srba, među kojima je najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu. Tela nekih žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekim se još traga.


PROČITAJTE JOŠ: Suđenje Dudakoviću zbog zločina nad Srbima


Pored ubistava, pripadnici Petog korpusa terete se za progone i zlostavljanja civila i zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova i verskih objekata. Deo optužnice se odnosi na zločine nad Bošnjacima, pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića, počinjene za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini.

Pripadnici Petog korpusa, foto Kliks

Prema ranijim najavama, Tužilaštvo BiH optužnicu će dokazivati salušanjem 447 svedoka, šest veštaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.


OVACIJE PRED SUDOM

PRE ročišta, pred Sudom BiH okupilo se tridesetak nekadašnjih pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH koji su došli da optuženima pruže podršku. Dudakovića su dočekali salutiranjem i uz ovacije. On im je uzvratio rukovanjem, zagrljajima i širokim osmehom. Takvo ponašanje zgrozilo je porodice žrtava, koje kažu da je sve izgledalo kao da je Dudaković došao na bal, a ne na suđenje za ubistvo.