Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je u Njujorku, gde će učestvovati na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom novog šestomesečnog izveštaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, da je Srbija uvek spremna na regionalnu saradnju u okviru procesuiranja ratnih zločina.

Pročitajte još: VLADA DALA GARANCIJE: Stiže li Mladić u Srbiju na Anin grob?

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona se u razgovoru s tužiocem Mehanizma Seržom Bramercom nije složila s njegovom ocenom u izveštaju da nedostaje regionalna saradnje u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kuburovićeva je rekla da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je reč o srpskim zamolnicama.

Ona je istakla i da je Srbija u protekle dve godine značajno unapredila kapacitete Tužilaštva za ratne zločine, kako bi imalo sve neophodne uslove za efikasno procesuiranje okrivljenih za najteža krivična dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost.

Pročitajte još: Kuburović: Nezavisno pravosuđe preduslov jake države

Takođa je naglasila da objavljeni memoari bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Bošnjaka Nasera Orića u BiH ili Hrvata Slobodana Praljka u BiH i Hrvatskoj.

Nela Kuburović razgovarala je u Njujorku i s predsednikom Mehanizma Teodorom Meronom, kome je ponovo postavila pitanje transfera srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, gde služe kaznu zatvora.

Kako se navodi u saopštenju, Meron je ukazao da je on lično saglasan da ih je potrebno premestiti u neku drugu državu i rekao da saoseća s porodicama tih srpskih osuđenika.

Takođe je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

Govoreći o preostalim slučajevima protiv Srba koji se vode pred Mehanizmom, Meron je rekao da će drugostepena odluka protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića biti doneta do kraja marta 2019. godine.