Tužilaštvo BiH će, posle ispitivanja, zatražiti od Suda BiH određivanje mere pritvora za osam osoba, uhapšenih juče pod sumnjom da su na području Centralne Bosne počinili ratne zločne nad žrtvama hrvatske nacionanosti. Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svedoke i saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Prvi obaveštajac BiH ubijao Srbe iz zabave!

Na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali, kao i dve civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete i za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tela ubijenih su razmenjena 40 dana posle zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsecanja delova tela.

Neki od osumnjičenih se terete da su u svojstvu komandanata jedinica Armije BiH direktno učestvovali u zločinu, kao i da ništa nisu poduzeli da spreče zločine i procesuiraju i kazne počinioce.

Taj ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline tokom rata u BiH.