Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija kontinuirano i na dobrom je nivou, ocenjeno je danas u razgovoru ministarke pravde Nele Kuburović i bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala, a sadašnjeg tužioca Mehanizma.


Ministarka Kuburović i tužilac Bramerc razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Srbije sa Mehanizmom, saopštilo je Ministarstvo pravde, napominjući da je poseta Srbiji deo Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.


Pročitajte još: Vučić i Bramerc o saradnji Srbije i Tužilaštva Mehanizma


Kada je reč o jačanju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, ministarka je ukazala da su izbarana dva nova zamenika tužioca, da su još dva upućena iz drugih tužilaštva, kao i da je u toku konkurs za izbor još tri nova zamenika.


Ona je dodala da je povećan i broj tužilačkih pomoćnika, kao i broj zaposlenih u administraciji.


Ministarka Kuburović je, takođe, rekla da će tokom naredne godine biti prošireni i smeštajni kapaciteti Tužilaštva za ratne zločine, kako bi svi zaposleni imali adekvatne uslove za rad.


Pročitajte još: Kuburović: Čeka se odluka Mehanizma o radikalima


Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.


Tužilac Bramerc biće jedan od predavača, dodaje se u saopštenju.