Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izveštaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovečnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, potvrđeno je "Novostima" u MUP RS.

Silajdžić se, prema navodima u izveštaju, sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a potom do kraja 1995. godine kao predsednik takozvane Vlade BiH i jedan od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebića, Musale i Bradine.- U ovim logorima se nalazilo protivpravno uhapšenih više stotina srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić, vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti, znao i odobravao postojanje i delovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora u Musali poput Ethema Žilića - navodi se u dokumentu.

Pročitajte još - Pravde za srpske žrtve još nema

U izveštaju se navodi i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner tzv. Republike BiH znao i morao da zna, te preko drugih lica učestvovao u krivičnim delima ratnih zločina.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za "Novosti" da se u predmetu "Silajdžić" radi o klasičnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

KOJIĆ: STOJIMO NA RASPOLAGANjU

- Pozitivno je što je ovaj izveštaj otišao u Tužilaštvo BiH, ali ostajemo skeptični, jer su mnogi jači predmeti protiv političara iz ratnog vrha tzv. Republike BiH ostali u fiokama. Očekujemo od Tužilaštva BiH da otvori ovaj slučaj, a naš centar stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH za dokazni materijal - ističe Kojić.