NAKON što je sudija Mehanizma u Hagu Žan-Klod Antoneti izuzeo sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Li Daćuna iz Žalbenog veća generala Ratka Mladića i imenovao troje novih iz afričkih zemalja, pokrenule su se kalkulacije može li general u pravosnažnoj presudi očekivati blažu kaznu ili možda čak i oslobađajuću presudu?

Meron, Ađijus i Daćun su već na delu pokazali da neće doneti drugačiju odluku nego što je presuda Mladiću na doživotnu robiju, s obzirom da su u presudama srpskim generalima Vladimiru Popoviću, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimiru i pukovniku Vidoju Blagojeviću, optuženim za genocid u Srebrenici, jasno naveli da je Mladić počinio i naređivao te zločine.

Nove sudije Mparani Mimi Ričard Rajhnson, Gberdo Gustavo Kam i Elizabet Ivandu Nahamaju nisu do sada sudili za zločine u bivšoj Jugoslaviji i bar se na osnovu toga očekuje da objektivnije pristupe dokazima. Pored njih u Žalbenom veću su još sudija Sejmor Panton i Priska Matimba Nijambe, koja je jedna od dvoje sudija u manjini koji su oslobodili generala Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Nijambe je tada navela da tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da se u Srebrenici dogodio genocid, da su dokazi protiv Tolimira zasnovani na pretpostavkama i nagađanjima, i da ne postoje dokazi koji pokazuju da je znao za zločine. Utvrdila je i da su sporna svedočenja Momira Nikolića i Dražena Erdemovića, gde je zaključila da je njihov lični interes uticao na to šta su i kako svedočili.

Generalov advokat Branko Lukić, za "Novosti", kaže da odbrana ne zna kakve su nove sudije i da za njih nemaju nikakvih dokaza, niti sumnji da neće biti objektivni.

- Znam samo da od one trojice dobra nismo videli. Sada se jedino nadamo da će Ratko Mladić ubuduće u Hagu imati pravednije suđenje. Razmišljamo da tražimo da novo Veće preispita sve odluke, koje su u proteklom periodu u žalbenom postupku donosile pristrasne sudije, pre svega njihovo odbijanje da teško bolesnog generala privremeno puste na lečenje u Srbiju. Antonetijeva odluka da je očito da Meron, Ađijus i Daćun izgledaju pristrasno, je dokaz da su naši zahtevi sve vreme bili opravdani.

Pročitajte još - SUĐENjE RATKU MLADIĆU: Izbačeni Meron, Ađijus i Daćun

Lukić dodaje i da su iste razloge navodili i kad su u prvostepenom postupku tražili izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Flugea, koji su Mladića, takođe, osudili u drugim predmetima:

- Tada nam to nije usvojeno. Sada se vidi da u Hagu vladaju dvostruki standardi i da neke sudije ne sude po savesti i dokazima.

Sudija Antoaneti

Istog je mišljenja i generalov sin Darko Mladić, koji kaže da je ovo prva odluka suda u Hagu u postupku protiv njegovog oca, koja je u skladu sa onim što predviđa međunarodno pravo:

- I ranije smo davali brojne dokaze i argumente, ali su nas uvek odbijali bez ikakvog smislenog objašnjenja. Sada se samo nadam da je to prekinuto, da će nastaviti da uvažavaju naše dokaze i da je ovo početak fer odnosa prema generalu Mladiću.

Darko navodi da je i Prvostepeno veće ignorisalo sve dokaze odbrane, pa čak donosilo osuđujuće odluke iako tužilaštvo ništa nije dokazalo:

- Poznato je da se sudija Alfons Ori za jednu odluku pozvao na završnu reč tužioca, što je neverovatno u sudskoj praksi.

Karmel Ađijus, Li Daćun i Teodor Meron, Foto AP, Foto Tanjug

Advokat Branislav Tapušković, koji je deo karijere "ostavio" u Haškom tribunalu, smatra da je ovakvom odlukom sudija Antoaneti ispisao najbolju stranicu suda u Hagu:

- Eliminisao je sve koji su Mladića osudili u drugim predmetima, onemogućio ih da više odlučuju i time verujem omogućio da mu se ubuduće nepristrasno sudi. Pokazao je da je sudija od najvećeg integriteta, a u postupcima koje je vodio od tužilaštva je uvek zahtevao jasne i jake dokaze. Nadam se da će novo Žalbeno veće da sudi samo na bazi dokaza, da će ih savesno i valjano ocenjivati i da neće biti pod uticajem ranijih presuda.


ZAŠTO JE ODLUČIVAO ANTONETI

ZAHTEV za izuzeće trojice sudija odbrana Ratka Mladića je pre nekoliko meseci predala Žalbenom veću, ali se ono oglasilo nenadležnim. Odluku o tome trebalo je da donese predsednik suda Teodor Meron, ali kako je on u tom slučaju morao da odlučuje o sebi, pošto je bio predsedavajući Žalbenog veća, prema propisima morao je da se oglasi nenadležnim. Odluku je zato doneo naredni najstariji i najvažniji sudija po rangu, a to je bio Žan-Klod Antoneti, francuski sudija koji je u Haškom tribunalu prvostepeno oslobodio svake krivice lidera SRS Vojislava Šešelja.

TUŽILAŠTVO PROTIV ŠEŠELjEVE ŽALBE

TUŽILAŠTVO Mehanizma u Hagu protivi se zahtevu lidera SRS Vojislava Šešelja da mu se omogući da uloži žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine. Oni navode da je presuda apelacionog veća konačna i da statut Mehanizma ne daje pravo na ulaganje druge žalbe, uključujući i situaciju kada je prvostepena oslobađajuća presuda u žalbenom postupku preinačena u osuđujuću, kakav je slučaj kod Šešelja. O Šešeljevom zahtevu za žalbu uskoro bi trebalo da se izjasni predsednik Mehanizma Teodor Meron, koji je predsedavao većem koje ga je pravosnažno osudilo.