HAG - Haški tribunal odobrio je nekadašnjem šefu Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću produženje privremene slobode i boravak u Srbiji do 10. januara 2019. godine, prenela je Fena.

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti, od 21. jula 2017. godine. Inače protiv njega i operativca službe Franka Simatovića u toku je ponovljeno suđenje pred sudskim Mehaniznom u Hagu po optužnici da su izvršili zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine, navodi Fena i dodaje da se haško tužilaštvo tom predlogu nije protivilo.

PROČITAJTE JOŠ - Stanišiću produžena privremena sloboda do 30. avgusta

Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. Stanišiću i Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pošto je Žalbeno veće haškog tribunala 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U maju 2013, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice. Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.