ZDRAVSTVENO stanje generala Ratka Mladića je alarmantno. Pored starih bolesti, optuženi general dobio je i izuzetno jake srčane aritmije, od kojih umire više od polovine bolesnika sa ovim simptomima. Na naša upozorenja i molbe da mu se pomogne, međutim, Hag ostaje slep i gluv.

Pročitajte još - Mladić: Lažni sud osudio me na pravdi boga što sam branio narod od NATO

Posle pojavljivanja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na Statusnoj konferenciji Haškog suda, ovo tvrdi generalov sin Darko Mladić. On navodi da je generalovo zdravlje daleko slabije nego što to sud želi da prizna.

Pročitajte još - Optužuju 22.000 Srba za Srebrenicu, među "zločincima" kuvari, čistačice i vozači

- Dobro je što je posle 2014. godine prvi put dobio priliku da govori u Hagu - navodi Darko Mladić.

- Skandalozno je što sud, uprkos svim našim upozorenjima, ignoriše činjenicu da mu je zbog narušenog zdravlja i život ugrožen.

Darko Mladić ističe da je tokom konferencije sudija Teodor Meron pokušao da spreči da se javnosti predstavi kakvo je trenutno stanje zdravlja generala Mladića. Na kraju je to ipak dozvolio, ali u vrlo kratkoj formi.

- Tražili smo najmanje pola sata, a dao nam je 10 minuta i zbog toga nismo izneli sve što smo hteli, ali su ipak advokati uspeli da suštinski prenesu da general Mladić pati od srčanih i moždanih problema, koji se slabo ili uopšte ne leče. On ima i ozbiljne moždane smetnje zbog kojih teško hoda i otežano artikuliše misli - kaže Darko Mladić i navodi da general tokom boravka u ćeliji, zbog malaksalosti i nemoći, vreme uglavnom provodi u krevetu.

PREKREČENI MURALI AKTIVISTI Inicijative mladih za ljudska prava u sredu su na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru okrečili grafite sa likom Ratka Mladića. Pojedini grafiti sa Mladićevim likom su i na javnim ustanovama kao što su osnovne škole i gimnazije u Bačkoj Palanci, ali do danas nije bilo prave reakcije institucija da se uklone.

Dok je generalov advokat Dragan Ivetić opisivao tegobe svog branjenika, sudija Teodor Meron imao je podsmešljiv izraz lica, što su zabeležile i TV kamere.

- Sudija Meron, kao i ostale sudije iz veća, očigledno su pristrasni. To je razlog što smo zahtevali izuzeće. Oni su sudili u drugim predmetima u kojima su presuđivali na osnovu Mladićeve krivice, koja u tom trenutku nije bila ničim dokazana. Jasno je da oni imaju unapred formiranu sliku o generalovoj odgovornosti, što ih diskvalifikuje za vođenje postupka protiv njega - tvrdi Darko Mladić.

Odbrana Ratka Mladića vodi dvostruku borbu. Osim što traga za načinom da general dobije adekvatan lekarski tretman, advokati istovremeno pripremaju žalbu na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

- Sledeća statusna konferencija održava se tek za 120 dana. Probaćemo na svaki način da spasemo generala Mladića i da ga izvedemo na lečenje kako bismo mu spasli život - kaže Darko Mladić.