BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu protiv pripadnika jedinice "Simini četnici" za rušenje džamije i za ubistvo 27 romskih civila u selu Skočić, u Bosni i Hercegovini, u julu 1992. godine, saopštio je Fond za humanitarno pravo.

U odnosu na Zorana Alića, Zorana Đurđevića i Tomislava Gavrića Apelacioni sud je preinačio oslobađajuću presudu i osudio ih je zbog nečovečnog postupanja, narušavanja telesnog integriteta, seksualnog ponižavanja i silovanja zaštićenih svedokinja.

Gavrić i Đurđević osuđeni su na kazne zatvora od po 10 godina, dok je Alić osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Za tako težak zločin kao što je ubistvo 27 romskih civila, među kojima je bilo i devetoro dece i jedna trudnica, ni jedan od pripadnika jedinice "Simini četnici" nije osuđen.

FHP smatra da je Apelacioni sud ovom presudom dodatno pooštrio uslove za dokazivanje saizvršilaštva u postupcima za ratne zločine, stavljajući pred Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) gotovo nemoguće uslove koje mora ispuniti prilikom procesuiranja složenih slučajeva ratnih zločina.

PROČITAJTE JOŠ - "Simini četnici" dobili 73 godine zatvora

U prvostepenoj presudi Viši sud u Beogradu utvrdio je da su pripadnici jedinice "Simini četnici" 12. jula 1992. godine po dolasku u Skočić prvo eksplozivom srušili seosku džamiju, a zatim u jednu kuću skupili sve meštane Rome koje su zatekli u selu, među kojima je bilo dece, žena i odraslih muškaraca.

Od njih su oduzeli i prisvojili vredne stvari, a zatim su ih tukli rukama, nogama, kundacima pušaka i drugim predmetima, pri čemu su Arifa Nuhanovića ubili.

U isto vreme, pojedini pripadnici jedinice su silovali tri zaštićene svedokinje, a zatim su sve kamionom odvezli do sela Malešić, gde su zaštićene svedokinje izdvojili i sproveli ih u kuće u kojima su bili smešteni pripadnici jedinice.

Nakon toga su preostale Rome odvezli do jame na mestu zvanom Hamzići u blizini sela Šetići, gde su ih ubijali i bacali u jamu, u koju su na kraju bacili bombu. Tom prilikom ubili su 27 romskih civila.

Tri zaštićene svedokinje držane su nekoliko meseci kao robinje "Siminih četnika", tokom kojih su ih silovali, tukli, ponižavali i primoravali da služe pripadnike jedinice.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je tu presudu u maju 2014. godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku, Viši sud u Beogradu izrekao je u junu 2015. godine oslobađajuću presudu u odnosu na sve optužene, našavši da tokom postupka tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice, da bi sada usledila nova odluka Apelacionog suda.

Fond za humanitarno pravo smatra da je stav Apelacionog suda takav da u budućoj praksi može dovesti do oslobađanja brojnih počinioca ratnih zločina koji su, po pravilu delujući u grupama sa zajedničkim ciljem, izvršavali masovne zločine.

Protiv osuđujućeg dela presude Apelacionog suda dozvoljena je žalba, tako da će ovaj postupak, koji i sada već traje duže od osam godina, biti nastavljen, čime se nastavlja praksa sudova u Srbiji da se kompleksni predmeti ratnih zločina vode neprimereno dugo.