BRANIOCI generala Ratka Mladića zatražili su izuzeće trojice sudija iz petočlanog Žalbenog veća Mehanizma u Hagu. Oni smatraju da su Kinez Liu Daćun, Amerikanac i predsednik Mehanizma Teodor Meron i Maltežanin Karmel Ađijus pristrasni, jer su presuđujući u drugim slučajevima već osudili generala Mladića, pa sad ne mogu objektivno da pristupe žalbenom postupku, jer neće pogaziti svoje ranije odluke. U tim drugim presudama trojica sudija su unapred utvrdila i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti.

PROČITAJTE JOŠ - Pritvorski doktori "štimuju" izveštaje o zdravstvenom stanju generala!

Sudija Ađijus predsedavao je pretresnim većem Tribunala koje je osudilo oficire Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem koje je potvrdilo osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu Zdravku Tolimiru, takođe zbog genocida u Srebrenici. Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici osuđen na 15 godina zatvora.