SVIM pritvorenicima u Sheveningenu zabranjene su posete njihovih lekara dok se u Tribunalu u Hagu ne izreknu presude Ratku Mladiću, 22. novembra, i šestorici Hrvata iz Bosne, 29. novembra. Tu odluku doneo je i juče potvrdio Sekretarijat Haškog tribunala, i to na zahtev pritvorskih lekara.

Doktori u Tribunalu su u pismu Sekretarijatu naveli da smatraju da bi bilo kakve posete lekara u ovom stadijumu, i u kontekstu drugih relevantnih faktora, mogle da ugroze i zaista naštete zdravlju pritvorenika.

Posle ovoga, bez već odobrenih pregleda srpskih lekara do decembra ostaju teško bolesni general Ratko Mladić i Stojan Župljanin. Od Srba, u pritvoru su još Radovan Karadžić, koji čeka drugostepenu presudu, i Mićo Stanišić, bivši ministar policije RS, koji čeka prebacivanje u neki od evropskih zatvora.


Pročitajte još: Darko Mladić: Hag zabranio posete lekara generalu

Posle zahteva pritvorskih lekara Sekretarijat je zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta, koji su proteklih godina nadgledali Mladićevo zdravlje, da procene razumnost preporuka njihovih kolega iz pritvorske jedinice. Jedan od eksperata je odgovorio da je to prihvatljiv i razuman predlog.

- Ako neko može da dokaže stav da će dolazak lekara ugroziti zdravlje pritvorenika treba da dobije Nobelovu nagradu. To je budalaština, a doktor koji je to potpisao je psihijatrijski slučaj - kaže Mladićev branilac Branko Lukić. - Da li Mladića treba da leče vračevi ili druidi, pošto ga lekari u pritvoru ne leče?

Pročitajte još: I mrtvom bi mu čitali presudu!

Lukić smatra da su u Hagu dobili instrukcije "Majki Srebrenice" da se Mladiću ne dozvoli poseta srpskih lekara.

MONTI PAJTON

GENERALOV sin Darko Mladić kaže, za "Novosti", da je teza da će srpski lekari ugroziti zdravlje pritvorenika nastavak fraza iz serijala "Leteći cirkus Montija Pajtona".