Predsednik skupšinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KiM.

"Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka", rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

"Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima", naveo je Drecun.

DELEGACIJA SKUPŠTINE SRBIJE NAPUSTILA ZASEDANjE PSSE Delegacija Skupštine Srbije danas je u znak protesta napustila zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje se održava u Francuskoj, u Strazburu, i vratila se za Beograd. Kako je saopštila Skupštine Srbije, delegacija osuđuje sramotnu odluku francuskog suda u Kolmaru.
Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.
"Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca", smtra Drecun.

On je dodao da mu se čini da je cela priča oko Haradinaja "dobro smišljena politička igra između onih koji su bili na čelu terorističke OVK, a prevashodno Tačija i Haradinaja".

foto D.Kujundžić


Napominjući da je upozoravao da postoji opasnost od ovakvog scenarija, Drecun smatra da će Haradinaj sada biti neka vrsta nacionalnog heroja.


DAČIĆ: HARADINAJ PRIMER KAKO POLITIKA UTIČE NA PRAVOSUĐE

Odluka francuskog suda o puštanju Ramuša Haradinaju predstavlja primer kako politika utiče na pravosuđe i kako postoje dvostruki standardi i kad su žrtve u pitanju, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Ovim se daje jasna poruka da ubijanje Srba nije kažnjivo. Da je neki Srbin bio uhapšen, da li bi bio odbijen zahtev za izručenje Kosovu? Srbija je dužna da traži pravdu za srpske žrtve, jer su one valjda vredne, kao i sve druge. To ćemo tražiti na svakom mestu i od svakog", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da će ovakva sramna odluka svakako ostaviti posledice na naše bilateralne odnose sa Francuskom.

"Francuski generali iz Prvog svetskog rata bi se stideli ovakve odluke Francuske", zaključio je Dačić.


MARKOVIĆ: SUDOVI POSTOJE SAMO ZA SRBE

Odluka suda u Francuskoj je još jedna u nizu političkih, a ne pravnih odluka, kao što je bio slučaj i u Haškom tribunalu, a Ramuš Haradinaj jeste i ostaje ratni zločinac, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

„Više nema sumnje da međunarodni sudovi postoje samo za Srbe, a posebno Haški tribunal, koji je sudio samo onima koji su branili Srbe i branili svoju zemlju, a oslobađali zločince poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Ante Gotovine", istakao je Marković u izjavi za javnost.

„Nije slučajno što Albanci na jugu Srbije i njihov vođa, Jonuz Musliju, kažu da im je predsednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić. Musliju je dobio zeleno svetlo od međunarodne zajednice za to što je izgovorio sa napisanim tekstom", izjavio je Marković i upitao kako bi se Francuzi osećali da neko kod njih kaže da mu predsednik nije Oland nego predsednik neke druge države.

„Ramuš je komandovao za vreme terorističkih akcija OVK operativnom zonom 'Metohija', gde su se dešavali najstrašniji zločini nad Srbima, Romima i Albancima. Ramuš Haradinaj je komandovao masakrom u Radonjićkom jezeru i kidnapovanjima i ubistvima. Mnoga ubistva je i sam priznao u svojoj knjizi", podsetio je Marković.
* Dragan Marković Palma / Foto: Nikola Fifić

"Još jedno puštanje na slobodu zločinca Ramuša Haradinaja nam govori šta možemo očekivati od Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK. I tu ćemo dobiti političke odluke i biće osuđeno nekoliko portira, a nijedan albanski zločinac koji je komandovao teorističkim akcijama", rekao je Marković i pozvao međunarodnu zajednicu da se vrati pravdi.


DSS: HARADINAJ PRAKTIČNO ABOLIRAN


Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je odlukom francuskog suda da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom Haradinaj praktično aboliran.

"Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije", poručuju iz DSS.


Sud u Francuskoj je najgrublje prekršio međunarodno pravo, navode u DSS, i dodaju da je EU time pokazala ogroman rakorak između prakse i proklamovanih tzv. evropskih vrednosti.

Ta odluka predstavlja sramotan dokaz prevlasti politike i geostrateških interesa vodećih zemalja Evropske unije nad vladavinom prava i međunarodnim obavezama, smatraju u DSS, a Srbiji, dodaju, nije mesto u takvoj EU.

SNP: ODLUKA SUDA PORUKA TERORISTIMA DA NEĆE ODGOVARATISrpska narodna partija ocenjuje da odluka suda u Kolmaru da ne isporuči Ramuša Haradinaja Srbiji predstavlja poruku svim teroristima na KiM da slobodno mogu da progone i ubijaju Srbe, jer za to nikada neće odgovarati.


SNP ocekuje da Vlada Srbije uputi najoštriji protest francuskoj Vladi i da zaustavi dalji proces evropskih integracija.


"Ovakav stav francuskih vlasti predstavlja duboko nepoštovanje Srbije i njenih institucija, ali i nepoštovanje svih srpskih žrtava teroriste Ramuša Haradinaja", poručuju u toj stranci.


SNP je najoštrije osudila odluku suda u Kolmaru ističući da ta odluka predstavlja podstrek daljem ugrožavanju bezbednosti Srba u južnoj pokrajini.


I pored brojnih materijalnih dokaza da je Ramuš Haradinaj naređivao i lično izvršavao najteže zločine protiv srpskih civila, sud u Kolmaru doneo je odluku da Haradinaja ne isporuči Srbiji, konstatuje SNP.


ŠEŠELj: UPOZORAVALI SMO DA ĆE HARADINAJ BITI OSLOBOĐEN


Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da nije iznenađen odlukom francuskog suda da se oslobodi Ramuš Haradinaj odnosno da se odbije njegovo isporučenje Srbiji.


Šešelj je rekao da su radikali od početka znali da je reč samo o jednoj igri - poigravanju Srbijom s jedne strane, a sa druge strane o nastojanju da Haradinaj među kosovskim Albancima dobije što veću popularnost pred predstojeće izbore, saopštila je SRS.


"To je bio smisao njegovog hapšenja. Nijednog trenutka nije postojala mogućnost da ga zaista isporuče", naveo je Šešelj.


foto SRS


On je kazao da je ovo jedno od poslednjih upozorenja vlastima u Beogradu da treba napokon da preispitaju svoju politiku učlanjivanja u EU, "jer tamo nemamo prijatelje, niti iskrene saradnike".


"Treba reći Evropi da, ako hoće, možemo da sarađujemo na ravnopravnim osnovama, ali u EU ne treba da se učlanjujemo, jer nemamo šta tamo da tražimo", dodao je Šešelj.