PREDSEDNIK radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag!

Posle samo pet meseci na privremenoj slobodi, iz Tribunala je u ponedeljak stigla "povratna karta" kojom se prvi čovek SRS poziva u Holandiju kako bi se utvrdilo da li je prekršio uslove pod kojima je pušten.

Konkretno, Žalbeno veće Tribunala naložilo je Pretresnom da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja da se zbog humanih razloga i teškog zdravstvenog stanja brani sa slobode.

- Naredni koraci u ovom predmetu će biti određeni od strane Pretresnog veća - rečeno je "Novostima" u Hagu.

Srbiji i Holandiji biće poslata odluka o tome kada Šešelj treba da se vrati u Sheveningen.

Zvanični Beograd ovaj novi "haški zaokret" pročitao je kao pritisak Zapada na Aleksandra Vučića i srpsku vladu, pre svega jer su vodili uravnoteženu politiku i nisu okrenuli leđa Rusiji i uveli joj sankcije. A to ključne države EU i Amerika svakako očekuju. Štaviše, već su u javnost pustili opciju o "usklađivanju spoljne politike sa Briselom" što je eufemizam za prekid partnerstva sa Kremljom.

Tumači se i da je političkim centrima moći iz NATO i EU zasmetalo obraćanje premijera Vučića na godišnjici bombardovanja i da je to jedan od motiva za političku zamku sa vođom radikala, koja može da destabilizuje Srbiju. Pogotovo što on ne želi dobrovoljno da se preda.

Da će samo sa lisicama na rukama ući u avion, Šešelj je potvrdio "Novostima", svega nekoliko minuta pošto je stigla vest iz Haga.

- Neću se dobrovoljno vraćati u Hag. Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će sada Vučić i Nikolić da me hapse. Neka dođe policija. Ona hapsi. Očekujem da me isporuče jer će u suprotnom Srbija trpeti ucene iz EU, a moj cilj je da nikad ne uđemo tamo - najavljuje Šešelj.

Zvanično, u podnesku Tribunala kojim se objašnjavaju razlozi zbog kojih Šešelj treba da se vrati u pritvor, citiraju se Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti, govori se o njegovim pretnjama osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom i vređanju žrtava.

Takođe, piše i da "ponašanje lidera SRS dovodi u pitanje humanitarne razloge njegovog privremenog oslobađanja zbog zdravstvenog stanja".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazvao je odluku Haškog tribunala perfidnom i skandaloznom:

- Njom se ugrožava stabilnost države i čitavog regiona. Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku. Kada Vlada bude dobila zvanično obaveštenje izjasniće se o daljim koracima.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da je zahtev Haga pokušaj destabilizacije Srbije i rušenje premijera Vučića.

- Zahtev je došao neposredno nakon obeležavanja godišnjice bombardovanja kada je prvi put jedan srpski premijer rekao da je u pitanju NATO agresija, a ne nekakva akcija. Iza zahteva stoje zemlje koje nisu htele da dođu na obeležavanje godišnjice bombardovanja - objasnio je Vulin.

VUČIĆ: NEMORALNA ODLUKA, ALI NE MENjAM SRCE I OBRAZ

VLADA Srbije će se narednih dana izjasniti povodom odluke Haga, poručio je premijer Aleksandar Vučić:

- Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vest zbog nemoralne odluke koju su doneli. Ne mislim da je Šešelj tema. Kada bih izgovorio sve što osećam neko bi pomislio da nisam uspeo da suzdržim bes zbog nemoralnih odluka koje su neki doneli. Očigledno je da moj govor povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svetu. Ali ja ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz. Hoću da upozorim da moj ponos i moj moral, kao i stabilnost Srbije nemaju cenu.

Vulin kaže "da Srbiji dobro ide, ima više novca, zapošljava, rešila je pitanje "Železare", ali da nekome nije u interesu da se o tome priča, nego hoće li biti nereda na ulicama i da li će se Šešelj predati".

Iznenadnom odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog lidera radikala, ocenio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

- Tribunal nastavlja sa čudnim i zbunjujućim odlukama. Najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi, bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju. Vlada je vrlo jasno naglasila da je spremna da pruži garancije Šešelju, ukoliko ih on prihvata. Tribunal je, međutim, doneo odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve. Donošenje dve kontradiktorne odluke za samo pet meseci, saradnju sa Hagom značajno otežava - kategoričan je Ljajić.

U Ministarstvu pravde nisu hteli da komentarišu novi zaplet oko lidera radikala, jer do u ponedeljak kasno po podne nisu dobili nikakav zvanični dopis iz Tribunala.

Inače, za sve haške optuženike koji se nisu dobrovoljno predali, postupak prebacivanja je isti. Posle hapšenja, Viši sud u Beogradu odlučuje o tome da li su ispunjeni svi zahtevi koje je poslao Hag. Ako jesu, izvršna vlast donosi konačnu odluku o slanju u Holandiju.

Ova procedura trebalo bi da se odnosi i na Šešelja. Kuriozitet je da Šešelj nije pušten uz garancije Vlade nego na osnovu njegovog dogovora sa Hagom, pa će zato biti sprovedena procedura kao da se nikada nije dobrovoljno predao Hagu.

MILOVAN BOJIĆ: UMREĆE AKO ODE!

SVE je spremno da Šešelj ove nedelje krene sa primanjem 12 teških hemioterapija u sklopu lečenje karcinoma debelog creva, uz metastaze na jetri. Ukoliko ih ne bude primio, umreće.

Ovo za "Novosti" kaže Milovan Bojić, lekar predsednika radikala i dodaje da će on sigurno odbijati da uzima terapiju u Haškom tribunalu u nehumanim uslovima:

- On je već jednom odbio da je uzima, jer su nudili da je prima u specijalnom bunkeru. Zbog nelečenja je i postao težak bolesnik.

HRVATI SREĆNI ODLUKA o povratku Šešelja je najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda - rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. - Svima je jasno da je on ratni zločinac i mesto mu je u Hagu. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je da je "Šešelj štetio svima, a svakako odnosima u regionu".

Bojić tvrdi da lider radikala nikada nije odbio nijedan pregled i da je lečen bolje nego godinama u Holandiji.

- Otkrili smo novi karcinom na debelom crevu i odstranili ga hirurški. Čekali smo da vidimo šta će se desiti sa promenama na jetri. Konzilijum je zasedao nekoliko puta i odlučio da se čeka, i uz ultrazvučnu i skenersku dijagnostiku prati bolest. Imamo dokumentaciju tešku preko 15 kilograma. Zaključeno je da se zbog novih senki na jetri, koje ne prelaze kritičnu veličinu, počne sa hemioterapijama.


DVERI PROTIV

DVERI se izričito protive povratku Vojislava Šešelja u Hag.

- Haško tužilaštvo već godinama ne uspeva da dokaže njegovu krivicu. Ne postoji nijedan racionalan razlog da Šešelj bude isporučen tom lažnom sudu. To je sud u kome je jedan broj optuženih Srba ubijen, dok je većina na odsluženju dugogodišnjih robija i to bez pravih dokaza i na osnovu svedočenja lažnih svedoka.


ODLUČIVAO SUDIJA SA MADAGASKARA

ODLUKU da se Pretresnom veću naloži da naredi povratak Vojislava Šešelja u Hag, donele su sudije Vilijam Husein Sekule iz Tanzanije, Arlet Ramaroson sa Madagaskara i Kalida Rašid Kan iz Pakistana. Dok su sudije iz Rusije Bakhtijar Tuzmukamedov i iz Togoa Kofi Kumelio Afanđe izdvojili svoja mišljenja navodeći da se ne slažu sa pravnim obrazloženjem i zaključkom većine.

TRAŽIO PREVOD

Šešelj je večeras u Boru izjavio da je dobio zahtev iz Tribunala da se vrati u Hag:

- Taj dokument je na engleskom, pa sam im odgovorio da mi ga dostave na srpskom i dobiću ga do srede.

NAJBOLjE DA ŠEŠELj SAM ODE U HAG

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškog tribunala Rasim Ljajić izjavio je da je za Šešelja najbolje da sam ode u Hag i preda se.

"Svako opiranje će umanjiti šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medvedu uslugu", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.